Muhamed ipak nije najpopularnije ime među novorođenčadi u Berlinu

Koja imena se najčešće daju djeci rođenoj u Njemačkoj? Na ovo pitanje svake godine odgovara Gesellschaft für deutsche Sprache (Institut za njemački jezik).

Njegova nedavno objavljena analiza donijela je iznenađenje: najpopularnije ime za novorođenčad u Berlinu bilo je Muhamed (u svim varijantama pravopisa) ispred imena Louis i Emil. Navodno i u Bremenu ime Muhamed dobro kotira i nalazi se na drugom mjestu, iza Bena, a ispred Eliasa. Šta to znači u apsolutnim brojkama, za Bild je objasnila Dr. Andrea-Eva Ewels, direktor Gesellschaft für deutsche Sprache.

"Od ukupno 22.177 dječaka rođenih u Berlinu 2018. godine, točno 280 ih je dobilo ime Muhamed, 244 Louis, a Emil je ime 234 novorođenčadi u njemačkoj metropoli", rekla je Ewel.

Međutim, čini se da pisanje Bilda ipak nije tačno. Naime na portalima "Deutsche Welle", "Tagesschau", "Mimikama", i "Volksverpetzer" objavljeni su članci koji analiziraju samo istraživanje i koji imaju zaključak da nije tačna informacija koja govori da je "Muhamed najpopularnije ime u Berlinu", što je prvobitno objavio spomenuti portal Bild.

Izvor: