MUP KS potvrdio da je odbio asistirati SIPA-i, kao razlog navode neblagovremen zahtjev

sadf

Uprava policije MUP-a Kantona Sarajevo u svom saopćenju je potvrdila da su odbili asistirati u akciji "Posrednik", a kao razlog je naveden neblagovremen zahtjev Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Time je potvrđeno pisanje portala Klix.ba, iako iz Uprave policije tvrde da "navodi pojedinih medija nisu tačni".

Klix.ba je ranije danas objavio da je MUP Kantona Sarajevo odbio dati na raspolaganje krim-tehničare i patrole za osiguravanje mjesta koja se pretresaju na području ovog kantona. Razlog nismo naveli već samu činjenicu koja je nesporna.

"Nisu tačni navodi pojedinih medija da je policija Kantona Sarajevo odbila učestvovati u pomenutoj akciji, a u konkretnom slučaju radilo se o neblagovremenom zahtjevu Državne agencije za istrage i zaštitu, jer je potrebno isti dostaviti najkasnije 24 sata prije planiranih aktivnosti, kako bi se osiguralo neophodno prisustvo traženih policijskih službenika Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo, imajući u vidu svakodnevne aktivnosti koje Uprava policije provodi shodno svojoj nadležnosti, kao i enormnu podkapacitiranost u pogledu ljudskih resursa", navedeno je.

Također saznajemo da nikada prije nije bilo upitno kada je zatjev dostavljen te je podrška pružana u svakom slučaju, a posebno ukoliko je potrebno osigurati lokacije pretresa.

Iz MUP-a KS dodaju kako su ipak osigurali prostorije za zadržavanje uhapšenih osoba u ovoj akciji, a shodno ukazanoj potrebi i zahtjevu SIPA-e. Dakle, ovaj zahtjev je udovoljen, iako je stigao (ne)blagovremeno kako kažu iz MUP-a.

Iz sarajevske policije su na kraju naglasili kako je njihova sa SIPA-om na visokom nivou i odvija se skoro svakodnevno te će tako biti i nastavljena.

"Očigledno je da se u konkretnom slučaju radilo o određenom previdu u pogledu blagovremenog dostavljanja zahtjeva od strane kolega iz navedene agencije, a što im je ranije u više navrata naglašavano", zaključeno je.

Aktivnosti se vrše po nalozima Općinskog suda u Sarajevu, a provode se pod nadzorom Tužilaštva Kantona Sarajevo i u saradnji s policijskim službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a, Federalne uprave policije, MUP-a Srednjebosanskog kantona i Obavještajno-sigurnosne agencije BiH.

Akcija se sprovodi zbog sumnje na izdavanje falsifikovanih covid-potvrda.