MUP Republike Srpske nabavlja tri višenamjenska helikoptera i osam borbenih oklopnih vozila

Prema pisanju sajta specijaliziranog za stanje sigurnosti,www.balkansec.net, u policiji RS se narednih dana očekuje prijem prva dva oklopna borbena vozila "Despot", od ukupno osam naručenih, a očekuje se da će nabavke biti nastavljene i poslije početne količine, po dinamici koja će zavisiti od mogućnosti budžeta tog entiteta.

Riječ je o prvom borbenom vozilu privatnog preduzeća "Tehnički remont" iz Bratunca a Vlada RS je na sjednici 18. jula podržala narudžu serijske proizvodnje tih vozila.

Vlada RS odobrila je plan da se namjenski nabave tri helikoptera za potrebe policije i predviđeno je da se za tu namjenu potroši okvirno 42,163 miliona KM.

MUP RS do sada nije imao helikoptere u svom vlasništvu, prenosi Oslobodjenje.

Helikopter "Gazela" koji je letio sa oznakama policije 2005. godine postao je dio Helikopterskog servisa, organizacije zadužene za podršku vlastima i stanovništvu RS.

"Jačanje policije RS, koja je centralizovana za razliku od drugog entiteta koji ima jedno zajedničko i 10 kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova, predstavlja osjetljivo političko pitanje u BiH", navodi balkansec.net i podsjeća na priču o formiranju rezervnog sastava MUP-a RS.