MUP RS ponovo ispituje bivše pripadnike Armije RBiH zbog navodnih ratnih zločina: Saslušavaju ih satima, ne saopštavaju im nikakva prava

asdf

Pripadnici MUP-a Republike Srpske u posljednje vrijeme ponovo su intenzivirali priču oko saslušanja bivših pripadnika Armije RBiH.

Naime, bivši pripadnici Armije RBiH iz Podrinja ponovo su "meta" policijskih struktura iz manjeg bh. entiteta, a oni na ispitivanja dolaze u svojstvu svjedoka zbog navodnih slučajeva ratnih zločina protiv civilnog stanovništva tokom agresije na BiH.

Boračka udruženja opisuju kako izgledaju saslušavanja bivših pripadnika Armije Republike Bosne i Hercegovine, navodeći kako se bivši pripadnici Armije RBiH saslušavaju satima i dobijaju pozive po pet ili šest puta.

- Ljudi se saslušavaju satima, dobijaju pozive po pet ili šest puta i mi mislimo da je to narušavanje njihovih osnovnih ljudskih prava. Ovdje je problem što inspektori svjedocima ne saopćavaju ni koja su njihova zakonska prava, a pozivi im stižu svega nekoliko sati prije saslušanja, rekao je Jesenko Alić, predsjednik Fondacije Istina Pravda Pomirenje iz Tuzle.

Dalje se navodi kako inspektori, koji saslušavaju povratnike, zloupotrebljavaju svoj položaj, a boračka udruženja su ovim ljudima osigurala pravnu i psihološku pomoć.

- Problem je što se tim ljudima ne saopštava povodom čega se pozivaju na saslušanje, a na samom pozivu piše da se pozivaju u svojstvu svjedoka zbog ratnih zločina protiv civilnog stanovništva. Inspektori koji ih saslušavaju zloupotrebljavaju svoj položaj jer ljude ispituju praktično za njihov cijeli ratni put, odnosno od dana kada su obukli ratnu uniformu do onoga dana kada su je skinuli. To nije u redu, jer nadležno tužilaštvo ne traži takve podatke od njih, već o određenim događajima koji su se desili, kazao je, između ostalog, Alić.