Kako očistiti redove MUP-a u Tuzli: Policijski službenici u vrtlogu kriminala

Pred vrhom Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona (MUPTK) i Uprave policije nalazi se izuzetno težak zadatak - čišćenje vlastitih redova te vraćanje povjerenja građana koje je u proteklom periodu narušeno otkrivanjem vrtloga nezakonitih radnji, zloupotrebe položaja i korupcije u kojem su se našli upravo oni koji su trebali biti "čuvari zakona".

U protekla dva mjeseca u Tuzlanskom kantonu je uhapšeno pet policijskih službenika, dok su u 2018. godini suspendovana tri samostalna inspektora.

U akciji kodnog naziva "Dar" početkom godine uhapšeni su Slađan Ilić i Enis Tučić, službenici Policijske stanice Centar u Tuzli zbog postojanja sumnje da su počinili krivična djela primanja dara ili drugih oblika koristi uz krivična djela falsifikovanje službene isprave.

Istražitelji su ukraj stali i policijskim službenicima Vahidinu Omerbegoviću, Neziru Omerbegoviću i Mirsadu Hadžiću koji su uhapšeni u akciji Federalne uprave policije i MUP-a TK na području Kalesije.

Vahidin Omerbegović je uhapšen kao načelnik Operativnog centra u MUP-u TK, dok je ranije obavljao funkcije zamjenika ovog Centra i komandira Policijske stanice Kalesija. 

U periodu od skoro pet godina njemu se na teret stavlja počinjenje zloupotrebe položaja i ovlasti, odavanje službene tajne, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem, primanje dara ili drugog oblika koristi i zlostavljanje u obavljanju službe.

Nezir Omerbegović i Mirsad Hadžić su kao službenici Policijske stanice Kalesija osumnjičeni da su počinili krivična djela primanja dara ili drugog oblika koristi i krivotvorenja službene isprave.
 

Policajci u pritvoru



Dok se pet policijskih službenika nalazi u pritvorskim jedinicama, ministar unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona Husein Topčagić za Klix.ba kaže da njihovo nedavno hapšenje javnosti šalje sliku opredjeljenosti resornog ministarstva za borbu protiv svih vidova kriminaliteta u vlastitim redovima.

"Neki mogu reći da to nije dobro za Upravu policije, ali mi u Vladi TK, odnosno resornom ministarstvu smatramo da je to dobra stvar, jer u redovima policijskih službenika treba biti nulta stopa tolerancije kada se govori o kriminalitetu, odnosno korupciji", kaže Topčagić.

Otkrivanje kriminaliteta u vlastitim redovima težak je i složen proces, kaže Topčagić, a posebno pogađa one časne i poštene službenike koji saznaju da su u vrtlogu kriminaliteta njihve kolege s kojima su do jučer radili i od kojih su očekivali da se hvataju ukoštac s najtežim oblicima krivičnih djela. 

Nažalost, to je naša zbilja i okruženje i mislim da u tom dijelu treba nastaviti djelovati i u narednom periodu. Očekujemo da se i druge institucije bore protiv korupcije i kriminala u vlastitim redovima", dodaje Topčagić.

U protekloj godini suspendovana su i tri samostalna inspektora, a resorni ministar smatra da je potrebno pooštriti kriterije prilikom dodjele izuzetno važnih policijskih činova.

Odluku o dodjeli čina, odnosno unapređenju policijskog službenika donosi komisija koju imenuje direktor Uprave policije na čijoj se neovisnosti u proteklom periodu radilo.

Naime, u Nacrtu budžeta TK za 2019. godinu prvi put Uprava policije će imati odvojen budžet od ministarstva, a trebao bi iznositi okvirno 50 miliona KM. 

Na ovaj način će se postići neovisnost Uprave policije, a trebao bi biti smanjen i politički pritisak.

"Očito je u prethodnom periodu politika imala uplita na činovanje unutar organa Uprave policije. Nadam se da ćemo u narednom periodu unapređivati u više činove one ljude koji su svojim radom to zaslužili, a ne na osnovu političkog pritiska. Vjerujem da će to direktor Uprave policije raditi na jedan odgovoran način", navodi Topčagić.
 

Uzdrmano povjerenje građana



Hapšenja policijskih službenika ozbiljno su uzdrmala i povjerenje građana prema onima koji bi trebali štititi zakon. 

"To dovodi u dilemu građane TK i BiH. Takvi slučajevi nisu ni nama prijatni, ali smatramo da je sprovedeno hapšenje dobra stvar. Pozivam i građane na saradnju, ali i one u drugim institucijama, neka se ohrabre i prijave korupciju koju uoče na bilo kojem mjestu", naglašava Topčagić.

Punu podršku u suzbijanju korupcije u vlastitim redovima daju i iz Sindikata policije MUP-a TK iz kojeg poručuju da svako pred zakonom treba jednako odgovarati za kriminalna djela koja je počinio.

"Teško pada svako saznanje o hapšenju policijskog službenika. Istražne organe podržavamo u časnom obavljanju posla, a onaj ko je kriv neka odgovara za svoje postupke, bez obzira da li je riječ o policijskom službeniku ili nekome drugom. Tužilaštvo neka radi svoj posao, a ukoliko se dokaže da je neko od naših kolega kriv, sindikat će osuditi takav čin i nikada ne bismo stali iza takve osobe. Svako neka odgovara za svoje postupke iz prošlosti ili perioda u službi", rekao je za Klix.ba predsjednik Sindikata policije MUP-a TK Dževad Velagić.