MUP USK – Upozorenje građanima

asd
Uprava policije MUP USK-a, u proteklom periodu zaprimila je više prijava krivičnog djela ‘Prijevara’, izvršenog putem društvenih mreža.

Nakon što izrade lažne facebook profile ili e-mail adrese, cyber prevaranti komuniciraju sa ciljanim osobama, te ih putem e-maila, messenger-a ili na neki drugi način obaviještavaju da su ostali bez novca, da su opljačkani ili izgubili dokumente,  tražeći da im se pošalje novac na određeni broj računa ili određeno mjesto.

Isto tako žrtve prijevara su putem facebooka dobijali aplikacije za sudjelovanje u različitim nagradnim igrama, a potom putem messengera dobijali poruku kako su baš oni ‘sretni dobitnici’ te da za preuzimanje nagrade moraju porukom poslati fotografije lične karte ili broj bankovnog računa.

Česti su slučajevi prijevara putem internetskih kupoprodajnih servisa (eBay, PIK.ba i sl.) kojom prilikom se nudi različita roba veom dobrih performansi ili roba za nevjerovatno niske iznose novca. U velikom broju slučajeva ovdje se radi o lažnim profilima koji su aktivni samo kratak vremenski period te se koriste za vršenje prijevara.
 
S obzirom na napredak tehnologije i mogućnosti različitih oblika komunikacije putem interneta, Uprava policije MUP USK-a upozorava javnost, da prijevare putem interneta postaju sve raznovrsnije te poziva građane da ne nasjedaju na različite obavijeti o ‘nagradnim igrama’ na društvenim mrežama, niti da dostavljaju lične podatke nepoznatim osobama.

Također, sve poruke i molbe za dostavljanje novca čak i od poznatih imena i prezimena treba dodatno provjeriti, a ako postoji i najmanja sumnja da se radi o prijevari ili nekom drugom protupravnom ponašanju događaj treba  odmah prijaviti najbližoj policijskoj stanici ili na besplatan broj telefona 122, saopćeno je iz MUP-a USK.