MUP USK želi sankcionisati strane vozače koji krše propise u našoj zemlji

asd
U Bihaću je danas zasjedala Vlada Unsko-sanskog kantona na kojoj je, između ostalog, prihvaćena Inicijativa Ministarstva unutrašnjih poslova USK za pokretanje postupka za zaključivanje međunarodnog ugovora radi pristupa podacima iz registra vozila između Bosne i Hercegovine i Evropske unije.

Inicijativu za pokretanje postupka za zaključivanje međunarodnog ugovora, u skladu sa Zakonom o postupku zaključivanja i izvršavanja međunarodnih ugovora, mogu dati institucije Bosne i Hercegovine, entiteti, kantoni, druge regionalne i lokalne zajednice i druga pravna lica iz područja svoga djelovanja. Budući da Vlada Unsko-sanskog kantona predstavlja i zastupa Kanton ima i status ovlaštenog podnosioca Inicijative za zaključivanje međunarodnog ugovora koja se podnosi Vijeću ministara BiH putem resornog ministarstva, odnosno Ministarstva komunikacija i prometa u poslovima iz oblasti sigurnosti saobraćaja na putevima u BIH.

– “Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova USK već godinama se suočava sa problemima u vezi pokretanja i vođenja prekršajnih postupaka za prekršaje koji su počinjeni u oblasti primjene Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH vozilima inostranih registarskih oznaka. Prema službenim evidencijama, u periodu od 01.01.2019. godine do 31.12.2019. godine stacionarni radari na putevima u Unsko-sanskom kantonu evidentirali su ukupno 67 722 prekršaja počinjenih vozilima inostranih registarskih oznaka.

Prema informacijama sa kojima raspolažemo, drugi kantoni i Republika Srpska susreću se sa istim problemima jer navedeno pitanje nije adekvatno riješeno na nivou Bosne i Hercegovine, obzirom da nisu osigurani tehnički uslovi za naplatu kazni na graničnim prelazima. Problemi pokretanja prekršajnog postupka nastaju zbog okolnosti da je prekršaj počinjen vozilom inostranih registarskih oznaka, a Uprava policije ne može pribaviti osnovne identifikacione podatke o vlasnicima tih vozila, njihove adrese prebivališta i druge relevantne podatke te je MUP USK inicirao da Vlada Kantona delegira ovu inicijativu Vijeću ministara BiH kako bi ovlašteni organi u BiH mogli iskoristiti evropske mehanizme za pribavljanje podataka, a pravni osnov za uspostavljanje zajedničkog sistema razmjene podataka o počinicima prekršaja čini Direktiva EU 2015/413 koja pruža mogućnost trećim zemljama za sudjelovanje u razmjeni podataka o registrovanim vozilima pod uvjetom da su, u tu svrhu, zaključile sporazum sa EU”, obrazložio je Nermin Kljajić, ministar unutrašnjih poslova.