Murphy o Rusima: Pretpostavljam da su se povukli iz PIC-a, nisu platili...

asdf

Rusija je vjerovatno napustila Vijeće za provedbu mira, izajvio je američki ambasdor Michael Murphy na pres konferenciji upriličenoj u Banjoj Luci.

- Rusija ne učestvuje u PIC-u, nisu uplatili članarinu prema OHR-u tako da je za pretpostaviti da se Rusija povukla iz PIC-a, ali pitajte Ruse o tme, izjavio je Murphy.

Posebno je naglasio kako on nije tu da bi ukinuo RS, ali da su pojedini postupci političara iz RS-a zabrinjavajući.

- Nisam ovdje, ni ja ni SAD da bismo ukidali RS, bio sam veoma jasan oko toga, za razliku od onoga što ljudi govore. Izrazio sam zabrinutost koja postoji kod nas, a tiče se izjava i postupaka koje su poduzimali zvaničnici iz RS-a. Mislim na odluke o povlaćenju iz rada u državnim institucijama i uspostavljanju paralelnih struktura u RS, dodao je Murphy.

S tim u vezi osvrnuo se i na sadržaj sastanaka koje je održao u Banjoj Luci.

- U sastancima sa predstavnicima vlasti podvukao sam da SAD podržavaju teritorijalni intergitet, suverenitet i multietnički karakter BiH. Naglasio sam da želimo funkcionalne efikasne i odgovorne državne institucije u kojima lideri svih stranaka rade u dobrom duhu. Naglasio sam da želimo da vidimo funkcionalne i efikasne i odgovorne enitete koji će raditi u korist demokratskog društva, napomenuo je američki ambasador.

Kao primjer jednog od problema koji izaziva zabrinutost međunarodnih faktora u BiH Murphy je istakao zakon o državnoj imovini.

- Izrazio sam nezadovoljstvo time što je došlo da je došlo do usvajanja zakona o državanoj imovini. Kosi se sa Ustavom i Dejtonskim sporazumom. Ukazao sam na praktične poslijedice koje ovakve odluke mogu imati na građane BiH i RS. Zakon o državnoj imovini koji je usvojen u RS-u će stvoriti pravnu nesigurnost koja će uticati na poslovanje i na prosperitet građana. Ukoliko je određena imovina potrebna državi za obavljanje njenih funkcija, ona će je zadržati. Imovina koja nije potrebna državi će preći na entitete, kantone ili lokalne zajednice. Ovo pitanje se povlačilo i tokom mog prošlog mandata, naglasio je Murphy.

Odgovarajući na pitanje novinara ATV-a o sankcijama ovoj medijskoj kući, Murphy je kazao da su one nametnute zbog poslovnih odnosa, a ne zbog uređivačke politike.