Muskova raketa s četiri člana posade krenula u svemir na ISS (VIDEO)

posada
SPACEX-ov svemirski brod s posadom krenuo je na Međunarodnu svemirsku postaju (ISS). Lansiranje iz svemirskog centra Kennedy u Floridi prema novom planu bilo je noćas u 1:27 po našem vremenu.


U ekipi se nalaze Amerikanci Michael Hopkins, Victor Glover i Shannon Walker te Japanac Soichi Noguchi.

Pristajanje na ISS predviđeno je u utorak u zoru po GMT-u.

Radi se o prvoj šestomjesečnoj "operativnoj" misiji kojom se potvrđuje nastavak letova s ljudskom posadom iz Sjedinjenih Država iz svibnja, nakon devetogodišnjeg prekida i ovisnosti o Rusiji.

NASA je u utorak službeno odobrila kapsulu Crew Dragon koju je konstruirao SpaceX za prijevoz svojih astronauta na redovitim letovima, ocijenivši je sigurnom. Ovom misijom kapsule Dragon će postati glavni taksi NASA-e, dok ova čeka da bude spremna Boeingova kapsula Starliner, koja je na ispitivanju imala velikih problema i neće biti spremna prije sljedeće godine.

SpaceX, tvrtka koju je osnovao poduzetnik Elon Musk, prethodno je uspješno završio pokaznu misiju koja je trajala od svibnja do kolovoza, tijekom koje je dvoje astronauta poslao na ISS i vratio ih na Zemlju bez teškoća.

SpaceX još od 2012. zahvaljujući svojoj teretnoj inačici Dragonu organizira letove za opskrbu svemirske stanice.

"U sljedećih 15 mjeseci lansirat ćemo za NASA-u sedam misija Dragona s ljudskom posadom i teretnih misija", istaknuo je Benji Reed, voditelj za letove s posadom u SpaceX-u, na telefonskoj tiskovnoj konferenciji u utorak.

"Od prosinca, svaki put kad budemo lansirali Dragona bit će dva Dragona (Zmaj) u svemiru istodobno na dulje vrijeme", istaknuo je.

Članovi sljedeće misije s ljudskom posadom planirane za kraj ožujka 2021. bit će Europljanin Thomas Pesquet, dva Amerikanca i Japanac.

Povijesni uspjeh

Podsjetimo, Musk je postigao povijesni uspjeh u svibnju ove godine, kada je lansirao dvojicu astronauta u svemiir, što je bilo što je bilo prvo polijetanje Amerikanaca s američkog tla u zadnjih devet godina. Bio je to i prvi put da Amerikance u svemir nose komercijalne svemirske letjelice, u vlasništvu privatnih kompanija koje njima i upravljaju.

Raketa Falcon 9 poletjela je 30. svibnja u 15 sati i 22 minute po lokalnom vremenu (21 sat i 22 minute po hrvatskom vremenu). Nakon lansiranja, raketa Falcon 9 bez problema spustila se natrag na Zemlju, a kapsula Crew Dragon s astronautima Robertom Behnkenom i Douglasom Hurleyem krenula prema Međunarodnoj svemirskoj postaji. 

Prvi put nakon 9 godina u američkoj letjelici

Astronauti Doug Hurley i Bob Behnken putovali su 19 sati do Međunarodne svemirske postaje u novoj kapsuli Crew Dragon.

Krenuli su s iste platforme s koje je 2011. u svemir otišao posljednji NASA-in shuttle kojim je upravljao Hurley.

Uspješna misija je ostvarenje glavnog cilja NASA-e, kako ga je formulirao šef agencije Jim Bridenstine, ponovno slanje u svemir "američkih astronauta na američkoj raketi s američkog tla".

Američki astronauti su u posljednjih devet godina kretali u orbitu na ruskoj raketi Sojuz.

Prvi put da Amerikance u svemir nose letjelice privatnih kompanija

Za Muska je to još jedan golemi uspjeh njegovih višekratnih raketa kojima želi letove učiniti jeftinijima i češćima. To je i prvi put da Amerikance u svemir nose komercijalne svemirske letjelice, u vlasništvu privatnih kompanija koje njima i upravljaju.

NASA je posljednji put astronaute u nekoj novoj letjelici lansirala prije 40 godina na početku svemirskog programa.

Musk, Južnoafrikanac i high-tech mogul koji je bogatstvo stekao u Silicijskoj dolini izvršni je direktor proizvođača električnih automobila i baterija Tesla.

Sve pratite uživo ovdje: