Muslimanima koji igraju u Chelseaju ne bi bilo prijatno ako klub padne u njegove ruke

321
Ricketts jedan od kandidata za kupovinu kluba

Vjeruje se da je velika zainteresovanost za kupovinu londonskog nogometnog kluba nakon odluke Romana Abramoviča da ga proda. Izvori tvrde da će u užem izboru biti najviše četiri ponude, a hitnost prodaje neminovna je na financijske pritiske s kojima se klub suočava nakon prošlosedmičnih sankcija uvedenih Romanu Abramoviču od Velike Britanije i zemalja Evropske unije.

Među potencijalnim kupcima je i porodica Ricketts, koja posjeduje Chicago Cubs, i koja je već javno potvrdila namjeru da kupi Chelsea. Ipak, mediji u Britaniji tvrde da bi bio rizik prodati Chelsea Rickettsima jer bi time Chelsea moga kompromitirati svoje nogometašne muslimane.

Glavna porodice Joe Ricketts bio je prisiljen da uputi javno izvinjenje nakon što su 2019. godine procurili emailovi u kojima je američki poduzetnik napisao kako su mu muslimani "prirodno neprijatelji".

Na te se poruke ponovo ukazalo nakon vijesti da Ricketts želi kupiti Chelsea i to je izazvalo reakciju među dijelovima navijača Plavaca, koji smatraju da bi bio idiotizam klub dati u ruke jednom takvom čovjeku.

Podsjećamo, trenutno u Chelseaju igra nekoliko nogometaša muslimana, a to su N'Golo Kante, Antonio Rudiger, Hakim Ziyech i Malang Sarr. Vjerovatno bi se osjećali neugodno i nepoželjno ako bi Ricketts postao vlasnik kluba.

Ipak, s obzirom na veliki broj ponuda, nema sumnje da će Chelsea na kraju ipak dobiti najboljeg mogućeg vlasnika koji će se potruditi da ekipu po hitnom postupku izvuče iz močvare u kojoj se iznenada našao, zahvaljujući ruskom tajkunu kojeg se povezuje s Vladimirom Putinom i koji je morao da izbjegne u Izrael nakon uvedenih sankcija.