Muzejska izložba umjetničke fotografije „POKAŽIMO SVIJETU LJEPOTU UNE“

Una6
Muzej Unsko-sanskog kantona je u razdoblju od 2007, do 2011. godine, u saradnji sa udruženjem „Infokult“ iz Bužima organizirao izložbe umjetničkih fotografija pod nazivom „POKAŽIMO SVIJETU LJEPOTU UNE“.

Umjetničke fotografije su nastajale na fotosusretima koji su prethodili muzejskim izložbama, na kojima su fotografi iz Sloveniji, Hrvatske i Bosne i Hercegovine snimali svu Uninu ljepotu i čari, kao i druge ljepote Krajine.
Nakon pete jubilarne izložbe 2011. godine, predložili smo Nedžibu Vučelju da se objektivi fotografa na budućim fotosusretima usmjere i prema značajnom kulturnom naslijedju u dolini Une, što je onda realizirano na VI I VII fotosusretima 2012, i 2013. godine.

Tako su fotografi iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije i Njemačke 12. i 13. maja 2012. godine boravli na području Ostrošca, Stijene, Bosanske Otoke, Bosanske Krupe, Bihaća i Ripča. Nakon ovoga je u Izložbenom salonu Muzeja USK-a otvorena izložba fotografija učesnika VI Internacionalnih fotosusreta na Uni, u okviru koje su pokazana 64 fotografska rada sa tematikama od Une do Nijagare.

O fotosuretima i odličnoj saradnji „Infotkulta“ i Muzeja Unsko sanskog kantona, govorio je direktor Muzeja , Nijazija Maslak, dok je predsjednik „Infokulta“ Nedžib Vučelj govorio o težini, ali i značaju Internacionalnih fotosusreta.
Na VII internacinalnim fotosusretima 2013. godine je učestvovalo čak 50 fotografa iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije, Norveške, Švicarske, Njemačke i Mađarske, nakon čega je, u Izložbenom salonu Muzeja Unsko-sanskog kantona, otvorena velika izložba fotografija svih učesnika, kao i pobjednika na fotokonkursu za najljepšu fotografiju Une i Pounja. Na izložbi je govorio lord Paul Roders - savjetnik ispred Evropske Unije u ministarstvu prosvjete Hrvatske, koji je istakao da je ovo jedan od najboljih načina da se Evropi i svijetu pokažu ljepote Bosne i Hercegovine i ekološki zdrave sredine i ljepota rijeke Une. Ispred fotografa, govorio je Mladen Bišćan, direktor galerije „Vladimir Horvat“ iz Zagreba i predsjednik fotokluba „Zagy-foto“, istakavši da su fotografi uživali u ljepotama Une i Krajine, te da sa sobom nose najljepše fotografije i utiske i lijepe Une, i dobrih Bošnjana.

Povodom 17. maja – Dana rijeke Une, ali i podsjećanja na rahmetli Nedžiba Vučelja, Stručni kolegij Muzeja Unsko-sanskog kantona je donio odluku da se pokaže jedan dio sadržaja sa pete jubilarne izložbe “Pokažimo svijetu ljepote Une”, realizirane 2011. godine.