Na današnji dan - 10. juli

tesla
U selu Smiljani kod Gospića u Hrvatskoj 1856. godine rođen Nikola Tesla, naučnik i pronalazač na polju elektrotehnike i radiotehnike. Od 1884. do 1943. živio je u SAD-u. Patentirao oko 700 pronalazaka

 

138. Umro rimski car Hadrijan. Tokom vladavine izvršio značajne reforme u Rimskom carstvu i utvrdio granice u Germaniji i Britaniji, gdje je podigao bedem za zaštitu od upada Škota. Bio veliki poštovalac grčke kulture i pokrovitelj umjetnosti, pisao stihove, vajao i slikao.

1099. Umro španski nacionalni junak El Cid (Rodrigo Diaz de Vivar), legendarna ličnost španske epske poezije.

1509. Rođen švajcarski teolog francuskog porijekla Jean Calvin, vođa frakcije protestantizma u Genevi.

1609. U Münchenu osnovana Katolička liga kao odgovor na osnivanje Protestantske unije, što je pojačalo tenzije u Njemačkoj koje su dovele do izbijanja Tridesetogodišnjeg rata u centralnoj Evropi.

1774. Poslije šestogodišnjeg rata Rusija i Otomansko carstvo sklopili Kučuk-kanardžijski mir kojim je Turska izgubila Krim, prihvatila rusko-tursku granicu na Bugu i priznala Rusiji pokroviteljstvo nad Vlaškom i Moldavijom kao i nad pravoslavnim podanicima u Turskoj.

1926. U Beogradu rođen glumac Pavle Vuisić, jedan od najcjenjenijih jugoslavenskih glumaca. Glumačka nagrada za životno djelo, koja se dodjeljuje na Filmskim susretima u Nišu, nosi njegovo ime od 1994.

1943. Anglo-američke trupe u Drugom svjetskom ratu iskrcale se na Siciliju.

1953. Sovjetski lider Nikita Hruščov smijenio ministra unutrašnjih poslova Lavrentija Beriju, bliskog Staljinovog saradnika i egzekutora u staljinističkim čistkama. Berija je kasnije uhapšen, osuđen na smrt i strijeljan.

1962. Iz Cape Canaverala lansiran je prvi američki telekomunikacioni satelit Telstar, koji je omogućio prenos TV programa preko Atlantskog okeana.

1973. Bahamska ostrva stekla nezavisnost u okviru Britanskog Komonvelta, poslije 190 godina britanske kolonijalne vladavine.

1976. Zbog pucanja ventila u hemijskoj fabrici Ikmeza u blizini Milana, oblak hemijskih materija, među kojima i dioksina, teško zagadio četiri općine. To je bila prva ekološka nesreća te vrste u Evropi.

1992. Američki sud osudio je bivšeg panamskog diktatora Manuela Noriegu na 40 godina zatvora jer je dozvolio krijumčarenje droge u Panami.

1995. Vojne vlasti oslobodile su iz šestogodišnjeg kućnog pritvora vođu burmanske opozicije i dobitnicu Nobelove nagrade za mir Aung San Suu Kyi.

1997. Snage SFOR-a u Prijedoru uhapsile bosanskog Srbina Milana Kovačevića, optuženog za ratni zločin. U istoj akciji snage SFOR-a ubile su šefa prijedorske policije Simu Drljaču, optuženog za ratne zločine tokom rata nad Bošnjacima i Hrvatima. Kovačević je umro u haškom pritvoru.

1999. Šest afričkih vlada potpisalo je sporazum o prekidu vatre, čime je okončan građanski rat u Demokratskoj Republici Kongo. Sporazum potpisan bez učešća pobunjeničkih grupa koje su učestvovale u sukobu.

2006. Lider čečenskih separatista Shamil Basayev ubijen u Ingušetiji, ruskoj republici koja se graniči sa Čečenijom. Bio je najtraženiji čovjek u Rusiji zbog terorizma i masovnih ubistava.

2008. Haški tribunal oslobodio je bivšeg makedonskog ministra unutrašnjih poslova Ljubeta Boškovskog, dok je njegov tjelohranitelj Johan Tarčulovski osuđen na 12 godina zatvora.