Na današnji dan: BIH postala 52. članica OSCE-a

OSCE
U podzemnom bunkeru u Berlinu 1945. godine nacistički vođa Adolf Hitler i njegova ljubavnica Eva Braun izvršili samoubistvo. Ruske trupe ušle u centar Berlina, osvojile Reichstag i druge državne institucije

1777. Rođen njemački matematičar, fizičar i astronom Carl Friedrich Gauss, osnivač čuvene matematičke škole i direktor opservatorije u Göttingenu. Pronašao je niz metoda u teoriji brojeva, algebri, geometriji, analizi, astronomiji, teoriju površi i višu geodeziju.

1789. George Washington izabran za prvog predsjednika SAD-a. Nakon dva predsjednička mandata, u septembru 1796. godine uputio je američkom narodu oproštajnu poruku i povukao se na svoje imanje.

1803. SAD od Napoleona Bonaparte za 15 miliona dolara kupile Louisianu, koja je istog dana 1812. i formalno ušla u sastav SAD-a kao 18. članica.

1870. Rođen austrijski kompozitor mađarskog porijekla Franz Lehar, najznačajniji predstavnik bečke operete u prvoj polovini 20. vijeka. Djela: operete “Vesela udovica”, “Zemlja smiješka”, “Grof od Luksemburga”.

1883. Umro francuski slikar Édouard Manet, jedan od začetnika impresionizma. Bio je sjajan kolorista, s naročitim darom da dočara atmosferu.

1883. Rođen češki pisac Jaroslav Hašek, autor romana “Doživljaji dobrog vojnika Švejka”.

1900. Havaji su postali sastavni dio SAD-a.

1915. Hrvatski, srpski i slovenski političari iz Austro-Ugarske, koji su poslije izbijanja Prvog svjetskog rata emigrirali ili su se zatekli u inozemstvu, osnovali u Parizu Jugoslavenski odbor.

1938. Popularni animirani lik Duško Dugouško (Bugs Bunny) prvi put se pojavljuje u javnosti, u filmu “Porky’s Hare Hunt”.

1945. Jugoslovenska vojska oslobodila, u Drugom svjetskom ratu, ustaški logor Jasenovac.

1955. Rođen Zlatko Topčić, bosanskohercegovački književnik.

1973. Predsjednik SAD-a Richard Nixon prihvatio odgovornost za prisluškivanje stranačkih protivnika u aferi Watergate 1972, što je dovelo do njegove ostavke, u augustu 1974.

1975. Padom Sajgona u koji su ušle snage Sjevernog Vijetnama, okončan je vijetnamski rat. U ratu poginulo oko 58.000 Amerikanaca i tri miliona Vijetnamaca, od kojih dva miliona civila.

1989. Umro italijanski filmski redatelj, scenarist i producent Sergio Leone. Filmovi: “Kolos sa Rodosa”, “Za šaku dolara”, “Dobar, ružan, zao”, “Zovem se Niko”, “Bilo jednom na Divljem zapadu”, “Dogodilo se u Americi”.

1993. Na teniskom terenu u Hamburgu teniserku Moniku Seleš, tada jugoslovensku državljanku, nožem je ubo navodno umno poremećeni navijač njemačke teniserke Steffi Graf. Zahvaljujući skandaloznim presudama njemačkog suda napadač je ostao nekažnjen.

1991. U ciklonu u Bangladešu poginulo najmanje 125.000 ljudi.

1992. Inžinjeri JNA srušili most na Savi u Brčkom i tom prilikom poginule su desetine civila koje su prelazile iz Hrvatske u BiH.

1992. Republika BiH postala 52. država članica Evropske konferencije o bezbjednosti i saradnji, sadašnji OSCE.

2002. Predsjdnik Zimbabvea Robert Mugabe proglasio je vanredno stanje u zemlji zbog velike nestašice hrane koja je dovela hiljade stanovnika na ivicu gladi. Kriza sa hranom nastupila je usljed suše, ali i zbog zatvaranja farmi koje su držali bijelci.

2009. Ubijeno 13 osoba, a 15 ranjeno kada je napadač otvorio vatru na studente univerziteta u Bakuu u Azerbejdžanu.

2011. Umro argentinski pisac Ernesto Sabato. Djela: “Tunel”, “O junacima i grobovima” i “Abadon, anđeo uništenja”…

2017. U nesreći blizu Mont Everesta poginuo je jedan od najpoznatijih planinara svih vremena Uli Stek, nazvan “Švajcarska mašina” zbog brzine i istrajnosti u osvajanju vrhova.