Na današnji dan: Svemirski teleskop Habl otkrio atmosferu na jednoj planeti

svemirski satelit
Prvo direktno otkriće atmosfere van našeg Sunčevog sistema

Na današnji dan 1701. rođen švedski fizičar i astronom Anders Celsius, tvorac skale za mjerenje toplote koja je po njemu dobila ime.

1874. Rođen izraelski državnik i hemičar Chaim Azriel Weizmann, pronalazač sintetičkog acetona, prvi predsjednik Izraela od 1948. do smrti 1952.

Versajska mirovna konferencija

1895. Švedski fabrikant i pronalazač dinamita Alfred Nobel napisao je u Parizu testament kojim je veliko bogatstvo zaviještao za razvoj nauke i literature, kao i borcima za mir. Predvidio je pet jednakih dijelova za nagrade za fiziku, hemiju, medicinu, književnost i mir. Umro je 1896, a nagrade su prvi put dodijeljene 1901. Od 1969. dodjeljuje se i Nobelova nagrada za ekonomiju.

1919. U okviru Versajske mirovne konferencije u Parizu poražena Bugarska je potpisala mirovni ugovor na osnovu kojeg je dotadašnja bugarska Trakija pripala Grčkoj, a gradovi Strumica, Bosilegrad i Caribrod Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca.

1940. Nacistička Njemačka anektirala je u Drugom svjetskom ratu francuske pokrajine Loren i Alzas.

1942. Francuzi u Drugom svjetskom ratu potopili su veći dio svoje ratne flote u luci Toulon da bi spriječili da brodovi padnu u ruke Nijemcima.

1953. Umro američki pisac Eugene Gladstone O’Neill, tvorac moderne američke drame, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1936. Njegove drame odlikuju realizam i žestina koja katkad prelazi u brutalnost.

1968. Jedinice JNA i policija ugušile demonstracije Albanaca na Kosovu na kojima je zahtijevano da pokrajina dobije status republike.

1989. U eksploziji u zraku kolumbijskog aviona boing 727, najvjerovatnije kao posljedica podmetnute bombe, poginulo je svih 107 putnika i članova posade. Avion je letio na relaciji Bogota - Kali.

1990. Ministar finansija John Major izabran je za premijera i šefa Konzervativne stranke Velike Britanije poslije ostavke Margaret Thatcher.

1991. Savjet bezbjednosti UN-a odobrio je slanje mirovnih snaga u Jugoslaviju.

2000. Na zapadu Norveške otvoren je tunel Laerdal, koji je dužinom od 16,9 kilometara nadmašio Sveti Gotthard, do tada najduži drumski tunel u svijetu.

2001. NASA je saopćila da je svemirski teleskop Habl otkrio atmosferu na jednoj planeti udaljenoj 150 miliona svjetlosnih godina od Zemlje, što je prvo direktno otkriće atmosfere van našeg Sunčevog sistema.

Eksplozija u rudniku

2005. U eksploziji u rudniku uglja u pokrajini Helionđiang, na sjeveroistoku Kine, poginula su 183 rudara.

2005. U Francuskoj je prvi put u svijetu uspješno izvedena djelimična transplantacija lica.

2006. U padu iranskog vojnog aviona antonov 74 sjeverno od Shiraza u centralnom Iranu, poginulo je 36 ljudi, a dvije osobe su preživjele.

2006. Skupština Kanade odlučila je da frankofonsku pokrajinu Kvebek prizna kao posebnu naciju unutar jedinstvene Kanade. Ovom odlukom je konačno priznata jezička i kulturna posebnost Kvebeka.

2011. U Londonu umro britanski filmski režiser Henry Kenneth Russell, proslavljen po filmovima u kojima je muzika imala centralnu ulogu. Najpoznatiji je po Oscarom nagrađenom fimu "Zaljubljene žene"(1969).