Na drinskoj plaži obilježen Dan mjesne zajednice: Na tradicionalno druženje došli i iz dijaspore

Plaža_Samed
Ovu manifestaciju u Janji uveličali su folkloristi KUD-a “Mula Alija Sadiković“

U Janji, na drinskoj plaži, tradicionalno je i ove godine obilježen Dan mjesne zajednice Janja. 

U odnosu na prošlu godinu, koju je obilježila pandemija koronavirusa, kaže Mustafa Gradaščević, potpredsjednik Skupštine grada Bijeljina, ove godine se Dan MZ Janja organizirao u okviru kulturne manifestacije “Ljetne večeri u Janji” i Pantelinskih dana.

- Drago nam je što je puno naših ljudi iz dijaspore došlo da se družimo i provedemo ugodno vrijeme. Iza nas je teških osamnaest mjeseci obilježenih pandemijom koronavirusa. Nadamo se da je to iza nas i da više neće biti stega i restrikcija koje će nam onemogućavati ovakva okupljanja - kaže Gradaščević.

Dženan Mujkanović kaže da svake godine posjećuje ovu manifestaciju u Janji.

- Nismo dolazili prošlog ljeta. Rođen sam u Janji, a već 25 godina živim s porodicom u Luksemburgu. Redovno dolazim u posjetu ocu, majci, braći, posjećujem punca i punicu. U Luksemburgu dobro živimo, ima posla dovoljno - kaže Mujkanović.

Ovu manifestaciju u Janji uveličali su folkloristi KUD-a “Mula Alija Sadiković”, ali i članovi Sportskog ribolovačkog društva “Drina” koji su pripremili ukusan paprikaš i riblju čorbu.

Na Drini su mnogi mještani Janje tražili osvježenje na temperature od 38 Celzijevih stepeni. Mlađi u vodu ulaze oprezno, jer uređenih plaža nema, Drina često mijenja svoje korito, što i najiskusnije plivače dovodi u nepriliku, kažu oni koji svakodnevno borave na ovoj brzoj, hladnoj i hirovitoj rijeci.