Na Izačiću obilježena godišnjica operacije "Tigar sloboda 94"

Tokom mjeseca juna u bihaćkom naselju Izačić, 1994. godine odigrala se završnica Operacije „Tigar sloboda 94“,akcije u kojoj potvrđena podrška srpskog agresora u planski iniciran međubošnjački sukob u tzv. Autonomnoj pokrajini „Zapadna Bosna“, ali i podrška agresoru od strane mirovnih snaga, odnosno raskrinkan je način kako su vršile mirovnu misiju.

Akciju su u najvećoj tajnosti pripremali komandant 5. Korpusa Atif Dudaković i komandant 502. Hamdija Abdić-Tigar, koji je bio ubačen u štab vojske tzv. Abdićeve narodne odbrane.

Vjerujući da je u Bihaću pobuna protiv Petog koprusa i vlasti Okruga Abdić je dostavio znatne količine pomoći- hrane, goriva,vojne opreme i naoružanja, preko tadašnje tzv. SAO Krajine i punkta Poljskog bataljona mirovnih snaga UN-a. Bihać, Izačić i još neka područja bili su predstava lažiranog ratovanja, kontroliranog haosa, planirane medijske šutnje i povremenih dramatičnih vijesti emitiranih posredstvom RTV Cazina.

Akcija je ne samo razotkrila Abdićeve namjere i direktnu vezu sa agresorom, već i ulogu mirovnih snaga,a bila je prekretnica u slamanju jedne od najvećih ofanziva na Bihaćki okrug, te u daljim oslobodilačkim akcijama, posebno Pećigrada i Velike Kladuše. Borci- učesnici Akcije i građani jučer su tim povodom obišli mjesta događanja i spomen-obilježja.