Na Javni poziv Ministarstva privrede stiglo oko 1.500 molbi

Molbe
- Danas je završen Javni poziv Ministarstva privrede USK-a za dodjelu budžetskih sredstava za isplatu dijela plaća za mjesec mart i dijela plaća za mjesec april 2020. godine po Programu podrške subjektima male privrede zbog posljedica izazvanih pandemijom koronavirusa

BIHAĆ, 08. maja - U Ministarstvu privrede USK-a saznajemo da je danas bio posljednji dan do kada su privredni subjekti mogli dostaviti zahtjeve za financijsku podršku zbog pretrpljene štete od pandemije koronavirusa.

Očekivanja su da je blizu 1.500 molbi stiglo u Ministarstvo. Pravo na naknadu imaju oni kojima je bio zabranjen ili značajno otežan rad, ističe ministar privrede USK Nijaz Kadirić, dodajući da će otprilike od 2.500 do 3.000 radnika biti obuhvaćeno ovim vidom pomoći.

„To je maksimalno što naš budžet od 2.5 miliona maraka može podnijeti i tako smo se morali uokvioriti. Neke djelatnosti koje su bile pod zabranom nismo mogli staviti jer bi nam trebalo puno više sredstava, između 5-6 miliona KM“, rekao je Kadirić.

Prema njegovim riječima to ipak ne znači da oni koji sada nisu obuhvaćeni, neće dobiti sredstva za isplatu minimalnih plaća.

“Oni bi trebali biti u drugom valu pomoći, nakon što se uspostavi Fond za podršku privredi. Iznosio bi 10 miliona KM i biće uspostavljen nakon što USK-a dobije kreditna sredstvaa MMF-a”, potvrdio je kantonalni ministar privrede.