Na Kongresu SDA u Sarajevu: Hušić, Tigar, Hozanović, Ogrešević…

kongres
Osmi kongres SDA koji se održava danas u Sarajevu prolazi bez ikakvih zanimljivosti, a nakon što je aktuelni predsjednik Bakir Izetbegović ranije proceduralnim i nedemokratskim metodama eliminisao potencijalnu konkurenciju.

 

Medju delegatima su danas brojna poznata imena. Pristigli su Halid Genjac, Selmo Cikotić, Šefik Džaferović, Bisera Turković, Amor Mašović. Tu je i bivši premijer Fadil Novalić te aktuelni potpredsjednik FBiH Refik Lendo, kao i bivši potpredsjednik RS-a, a aktuelni poslanik u NSRS Ramiz Salkić.

Mnogi od pristiglih su i aktuelni parlamentarci poput Salke Zildžića, Jasmine Bišćević Tokić, Harisa Zahiragića, Mirsada Zaimovića, Nezira Pivića…

Bakir Izetbegović je na Kongres stigao malo nakon 11 sati, a svi su mogli primijetiti da nije došao i Šemsudin Mehmedović, kojem nije odobrena kandidatura za predsjednika.

Osim njega, od visokopozicioniranih nema ni Adila Osmanovića, koji je jedan od potpredsjdnika SDA-a.

Na Kongres je pristiglo 1.200 osoba i dovoljno delegata za kvorum kako bi na zasjedanju izabrali novo rukovodstvo stranke. Predsjednik je ostao isti, jer je bio i jedini kandidat, Bakir Izetbegović, međutim članovi Nadzornog, Glavnog i Etičkog odbora, kao i potpredsjednici bi mogli biti promijenjeni.

Kongresu iz Krajine prisustvuje veliki broj delegata, medju njima Nijaz Hušić, Šemsudin Dedić, Hamdija Abdić Tigar, ali i političari koji nisu SDA, poput Nermina Ogreševića i Rifeta Hozanovića (NES).

Kakve će naredne zajedničke aktivnosti biti ovih stranaka i političara saznaćemo uskoro.