Na Kosovu se održavaju parlamentarni izbori, glasanje počelo u 7 sati

Na Kosovu se održavaju parlamentarni izbori.

Glasanje je počelo u 7 sati, a građani će moći da se izjašnjavaju na 2.547 glasačkih mjesta, što je za 42 glasačka mjesta više u odnosu na prethodne izbore. Pravo glasa ima 1.937.869 glasača, odnosno 111.733 glasača više u odnosu na lokalne izbore 2017. CIK Kosova je odlučila da 35.087 građana van Kosova ima pravo glasa. Učestvuje 20 stranaka, četiri koalicije i jedan nezavisan kandidat iz redova bošnjačke zajednice. Za premijera Kosova šest kandidatura, pet iz albanske i jedan iz srpske zajednice.

Predsjednik Srpske liste glasao je nešto prije osam sati na jednom od biračkih mesta u Tehničkoj školi u Sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice.

Uz njega su glasali i pojedini poslanički kandidati Srpske liste – Igor Simić, Jasmina Dedić, Miljana Nikolić i Verica Ćeranić, ali i predsjednik privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić, kao i više desetina građana.

Na Kosovu se održavaju parlamentarni izbori, glasanje počelo u 7 satiNa Kosovu se održavaju parlamentarni izbori, glasanje počelo u 7 sati

Na Kosovu se održavaju parlamentarni izbori, glasanje počelo u 7 sati

Na Kosovu se održavaju parlamentarni izbori, glasanje počelo u 7 sati

 

Na Kosovu se održavaju parlamentarni izbori, glasanje počelo u 7 sati

Na kosovskim izborima učestvuje 20 stranaka, četiri koalicije i jedan nezavisan kandidat iz redova bošnjačke zajednice, a za 120 mesta poslanika u Skupštini Kosova takmiči se 1.067 kandidata za poslanike. Pred izbore je istaknuto i šest kandidatura za premijera Kosova, pet iz albanske i jedan iz srpske zajednice.

Prema ocjenama analitičara i posmatrača predizborna kampanja je prošla u redu i miru, u korektnoj atmosferi u kojoj je bilo manje verbalnih napada i uvreda u odnosu na prethodne izbore iz 2017. godine.

I sa bezbjednosnog stanovišta nije bilo nekih značajnijih incidenata sem pokušaja pritisaka i zastrašivanja kojima su bili izloženi u prvom redu kosovski Srbi na sjeveru, ali i drugim dijelovima Kosova - prenosi N1.

Tokom kampanje bilo je mnogo nerealnih obećanja dok su dominirala pitanja vezana za dijalog Kosova i Srbije i ukidanje takse, kao i socijalna pitanja, ekonomski razvoj, obrazovanje i zdravstvo.

Evropska unija (EU) pozvala je da se izborni proces na Kosovu odvija na miran, transparentan i inkluzivan način, u skladu sa međunarodnim standardima i vladavinom zakona. Izbore na Kosovu posmatrat će 34.558 akreditovanih posmatrača.