Na licu mjesta: Milorad Dodik u Bihaću (FOTO)

Patrijarh Irinej osveštat će danas hram Svete Trojice u Bihaću.

Osveštanju hrama prisustvuje i predsjednik RS, Milorad Dodik, kao i veliki broj zvanica iz političkog i društvenog života kako iz Krajine, tako i cijele BiH.

Dodik je prethodno položio vijenac na spomen – područje Garavice, gdje su ustaše u ljeto 1941. godine ubile više od 12.000 ljudi tog kraja, uglavnom Srba.

U Eparhiji bihaćko-petrovačkoj ističu da je ovaj hram ima veliki značaj za opstanak srpskog naroda u bihaćkom kraju, gdje sada živi u teškim uslovima. 

Bihaćko-petrovačka eparhija formirana je odlukom Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve na njegovom redovnom zasjedanju u Pećkoj patrijaršiji, u maju 1990. godine. Ova eparhija je nasljednica bihaćke eparhije koja je osnovana 1925. godine sa sjedištem u Bihaću.

U toku Drugog svjetskog rata područje bihaćke eparhije teško je stradalo od ustaša, a pravoslavni hram Silaska Svetoga Duha na apostole, u Bihaću, bio je prvi porušeni hram u NDH 1941. godine.

Zahvaljujući banjalučkom Jefremu temelji novog hrama osveštani su 26. juna 1987. godine. Do 1992. godine on je podignut do krova, ali je početak rata zaustavio gradnju, koja je nastavljena početkom 2012. godine.