Na području Bosne i Hercegovine prijavljena 20.782 nezakonita migranta

Od 1. januara do 30. oktobra ove godine Službi za poslove sa strancima prijavljena su 20.782 nezakonita migranta na teritoriji BiH, navedeno je u informaciji Ministarstva sigurnosti o stanju u oblasti migracija u vezi s povećanim prilivom migranata u BiH koja je na dnevnom redu današnje sjednice Vijeća ministara BiH.

- Namjeru za podnošenje zahtjeva za azil u BiH u istom periodu iskazalo je 19.625 osoba, dok je 1.310 njih podnijelo zahtjev za azil. BiH se u 2018. godini suočila sa značajnim porastom nezakonitih migracija preko vlastite teritorije - navedeno je u toj informaciji, koju je potpisao ministar sigurnosti Dragan Mektić.

U informaciji piše i da najveći broj migranata dolazi iz Pakistana (6.910), Irana (3.373), Sirije (2.529), Afganistana (2.431), Iraka (1.874) i Libije (760).

Ističe se i da je u periodu od 24. septembra do 30. oktobra ove godine Službi za poslove sa strancima prijavljeno 5.666 nezakonitih migranata, a da je namjeru za podnošenje zahtjeva za azil u BiH u istom periodu iskazalo 5.524 osoba, dok je 207 njih podnijelo zahtjev za azil.

- Značajan broj stranih državljana još boravi na otvorenim javnim površinama i objektima neuslovnim za stanovanje tako da su se pojavili i humanitarni i sigurnosni problemi. U bivšoj kasarni "Ušivak" u Hadžićima kod Sarajeva je 24. oktobra pušten u rad Prihvatni centar za migrante kapaciteta za gotovo 400 osoba - piše u informaciji.

Pozivajući se na neimenovane izvore iz austrijskog ministarstva unutrašnjih poslova, dnevni list "Kronen zeitung" objavio je da je oko 20.000 migranata spremno da uđe u Evropsku uniju iz BiH, preko graničnog prelaza Maljevac kod Velike Kladuše.

U tekstu je navedeno da se ta grupa migranata, u kojoj skoro da nema žena, sastoji od mladića marokanskog, alžirskog, iranskog i pakistanskog porijekla, za razliku od prethodnih migrantskih valova u kojima su bili mahom izbjeglice iz Sirije.

Ono što najviše brine austrijsko ministarstvo unutrašnjih poslova jeste to što su, kako je navedeno, mnogi od tih mladića naoružani noževima.