Na području USK aktivno 10 klastera (VIDEO)

Nermina Ćemalović
Unatoč broju klastera, epidemiološka situacija je dobra. Broj izliječenih i dalje raste i nadmašuje broj aktivno pozitivnih kojih je trenutno 39, rečeno je na današnjoj press konferenciji Kriznog štaba Ministarstva zdravstva USK.

Od pojave koronavirusa u Unskom- sanskom kantonu testirano je 2460 osoba. Testiranja su pokazala prisustvo virusa kod 102 osobe, a broj izliječenih i dalje raste i nadmašuje broj aktivno pozitivnih kojih je trenutno 39.

Dobra epidemiološka situacija na području USK-a može se pripisati brzoj reakciji odgovornih institucija i poštivanju mjera od strane građana. Testiranje korisnika i uposlenika u cazinskim staračkim domovima pokazala su da nema zaraženih koronavirusom, kazala je dr. Zarina Mulabdić, glavni kantonalni epidemiolog. Rezultati se očekuju za domove u Sanskom Mostu i Bihaću. Trenutno je u našem kantonu aktivno deset klastera.

Posljednji koji je otvoren dolazi iz jedne porodice čiji su članovi zaposleni u dvije firme.   

Glavni kantonalni epidemiolog dr. Zarina Mulabdić rekla je da su kontaktirani menadžmenti firmi te da su dobili smjernice šta trebaju raditi. Sve je odrađeno po propisima, sve osoblje će biti testirano, a  u jednoj od njih to je već  obavljeno. Jedno pozitivno lice je bilo u samoizloaciji i nije dolazilo na posao.  

Na današnjoj press konferenciji novinari su upoznati da u Kantonalnu bolnicu uskoro stižu tri respiratora kao donacija UNDP-a. Prema nalogu Kantonalnog štaba Civilne zaštite bit će formirana stručna komisija koja će ocijeniti 12 respiratora, namijenjenih bihaćkoj bolnici,  čijom nabavkom se trenutno bavi Tužilaštvo BiH.   

Osim ove bit će formirana i komisija će provjeriti dokumentaciju vezanu za dostavu spornih respiratora, kazala je ministrica zdravstva Nermina Ćemalović. 

„Baš zbog toga što je upitna i nabavka i vrsta respiratora Ministarstvo zdravstva će formirati komisiju stručnjaka na čelu sa anesteziolozima koji su inače zaduženi da uvedu respiratore u funkciju i opskrbe pacijente s tim. Poslije toga ćemo mi dati svoje mišljenje“, istakla je ministrica Ćemalović.

No video provider was found to handle the given URL. See the documentation for more information.