Na Sredozemnom moru se stvara rijetko viđen mediteranski uragan: Grčku bi mogao pogoditi sutra!

grc
Trenutni ciklon nazvan je Cassilda, a zapadnu obalu Grčke mogao bi pogoditi u petak, udari vjetra mogli bi prelaziti 200 km/h

 

Na satelitskim snimkama može se uočiti ciklona koja se primiče Jonskom moru.

Ta pojava bi u slijedeća 24 sata mogla poprimiti tropska obilježja, odnosno postoji velika mogućnost razvoja medicanea koji donosi ekstremne meteorološke prilike, piše IstraMet.

Medicane ili mediteranski tropski uragan vrlo je rijetka meteorološka pojava u Sredozemlju, a uglavnom je rezervisana samo za najtopliji dio Sredozemnog mora.

Za razvoj uragana u Sredozemnom moru uvjeti su vrlo nepovoljni: temperatura mora nije dovoljno visoka, često nema dovoljno vlage, a Sredozemno more jednostavno je premaleno za njihov razvoj. Od 1948. do 2011. godine ukupno je zabilježeno samo 99 ciklona koje su podsjećale na uragan.

Medicane donosi jake vjetrove uz obilne padavine, pijavice, tornada, a sve nerijetko završava velikom materijalnom štetom. Samo kretanje medicanea vrlo je teško prognozirati, a njegova putanja često značajno odstupa od predviđanja prognostičkih modela.

Trenutni ciklon nazvan je Cassilda, a zapadnu obalu Grčke mogao bi pogoditi u petak poslijepodne. Iako razlike u predviđanju modela postoje, na nekim izračunima možemo vidjeti kako bi udari vjetra mogli prelaziti 200 km/h! Pritom se očekuju i obilne padavine.