Na Vučjaku teška mehanizacija: Započelo uređivanje lokacije za smještaj migranata (FOTO)

Nadomak Bihaća uveliko traju radovi na pripremi budućeg kampa gdje će boraviti migranti. Radnici komunalnog preduzeća „Komrad“ posljednje dvije sedmice rade na uređenju prostora na lokaciji Vučjak. Dolaskom krupne mehanizacije radovi su intenzivirani kako bi se što prije osposobio ovaj prostor za prihvat migranata.

BIHAĆ, 10. juna - Gradonačelniku Bihaća Šuhretu Fazliću sada je najvažnije da se ovaj prostor što prije uredi, kako bi se migranti izmjestili iz grada. Na podršku državnih organa i medjunarodnih organizacija više se ne može čekati. Migrantska kriza očito je bila i ostala, tvrdi, samo problem USK. S obzirom na obiman posao, trenutno je teško prognozirati kada će prvi migranti biti prebačeni na Vučjak. Gradske vlasti uvjeravaju da će se to desiti u narednih nekoliko dana.

U međuvremenu na ulicama Bihaća danas je osjetno manji broj migranata. Manje ih je viđeno i u samom centru grada. Nakon posljednjih incidenata u Velikoj Kladuši te u samom centru Bihaća gdje je došlo do obračuna među migrantima, policija je dodatno pojačala svoje aktivnosti na zaštiti i sigurnosti građana. Policijski službenici na terenu su i ulažu krajnje napore kako se ne bi došlo do novih sukoba i incidenata,  a u tom cilju ograničeno je kretanje migranata koji borave u krugu prihvatnog centra BIRA, prenosi RTVUSK.

Svoj rad od sutra će pojačati  i inspektori kontrolišući fizička i pravna lica koja iznajmljuju smještaj. Povećan je broj timova koji će obilaziti lokacije u gradovima u Bihaću i Velikoj Kladuši. Očekivanja su da bi realizacija jučer najavljenih mjera od strane Kantonalnog operativnog štaba trebala rezultirati poboljšanjem sigurnosne situacije u kantonu, posebno u Bihaću i Velikoj Kladuši koja je, a što je i jučer potvrđeno od najviših policijskih službenika, bitno narušena. No ostaje i dalje  pitanje, do kada će migranti biti jedino problem USK???