Na zapadu radiš, u Bosni gradiš: Dijaspora živi u više od 50 zemalja širom svijeta

r

Izvan Bosne i Hercegovine živi oko dva miliona njenih građana. To pokazuju podaci Svjetskog saveza dijaspore BiH.

Veliki broj građana je otišao iz BiH u posljednjih nekoliko godina. Razlozi su nestabilna politička i ekonomska situacija u zemlji. Prosječna plata trenutno je oko 1300 KM.

Bh. dijaspora živi u više od 50 zemalja širom svijeta. Najviše ih je u Srbiji, Hrvatskoj, Njemačkoj, Austriji, Sloveniji, Švedskoj, Švicarskoj, Sjedinjenim Američkim Državama, Kanadi i Australiji.

Kažu da u Bosnu i Hercegovinu dolaze dva do tri puta godišnje, ali da o povratku ne razmišljaju. Bar ne još.

Rad na zapadu može donijeti stabilnu finansijsku situaciju, ali istovremeno može rezultirati odricanjem od nekih aspekata života koji su nekada bili važni, poput vremena provedenog s porodicom ili slobodnog vremena za hobije i društvene aktivnosti. Umjesto toga, radnici često žrtvuju svoje slobodno vrijeme kako bi stvorili bolju budućnost za sebe i svoje porodice.

Ova priča ističe i važnost emocionalne veze sa rodnom zemljom, koja može ostati snažna i nakon dugogodišnjeg boravka u inostranstvu. Mnogi bh. državljani održavaju vezu sa svojom kulturom i tradicijama, te često sanjaju o povratku kući i izgradnji boljeg života tamo.