Načelnik Nanić: Svoje sugrađane želim smjestiti u karantenu na području općine Bužim

nanic
Dana, 13.04.2020. godine općinski načelnik Mersudin Nanić uputio je akt prema Federalnom štabu CZ i Kriznom štabu CZ USK-a, povodom novonastale situacije koja je ovih dana skoro pa i eskalirila na graničnim prijelazima Izačić i Maljevac, gdje su postavljani trijažni šatori za boravak naših sugrađana koji ulaze u Bosnu i Hercegovinu.

Naime, javnosti je poznato da je Federalni štab CZ i Krizni štab CZ USK-a donio naredbu da se na pomenutim graničnim prijelazima postave trijažni šatori gdje naši građani moraju biti dok se ne izvrši sama trijaža i dodjela rješenja.

Ovim putem želimo ukazati na činjenicu da ti šatori nemaju dostojanstvene uslove za boravak, a da stavr bude gora prije nekoliko dana zapaljen je trijažni šator na graničnom prijelazu Maljevac kod Velike Kladuše nakon čega se vatra proširila na još dva šatora, na svu sreću nije bilo povrijeđenih.

Općinski načelnik kao najodgovornija osoba na području općine Bužim traži od Federalnog štaba CZ i Kriznog štaba CZ USK-a, da donesu Naredbu da naše sugrađane koji dolaze iz neke od zemalja zahvaćenih pandemijom korona virusom, a imaju prebivalište na području općine Bužim smjestimo u raspoložive objekte u općini Bužim, jer imamo dovoljno kapaciteta koji su u skladu sa EU propisima i normama, radi ograničavanja kretanja i omogućavanja obaveznih zdravstvenih pregleda zbog sumnje da su bili u kontaktu sa osobama koje imaju bolest izazvanu novim korona virusom.

Napominjemo, da imamo puno naših sugrađana koji borave u nekoj od zemalja EU i ne želimo da borave po šatorima, improviziranim objaktima koji nisu dostojanstveni za boravak jer ni u kom slučaju to nisu zaslužili. Također, svi raspoloživi objekti na području općine Bužim treba da se koriste uz naknadu, a troškove za karanten potrebno je obezbijediti u federalnom i kantonalnom budžetu.

U ovim teškim momentima potrebno nam je da zajedno tražimo najbolja moguća rješenja za sve građane Bosne i Hercegovine, a ne da koristimo ovu tešku situaciju za politička promovisanje koja u ovom momentu nikom nisu potrebna.