Načelnik Općine Jablanica podnio krivičnu prijavu protiv Milorada Dodika

asd
Prijava je danas potpisana zbog opstrukcija u vezi požara koji bjesne u dijelovima Bosne i Hercegovine, uključujući i Jablanicu

Načelnik Općine Jablanica Damir Šabanović podnio je krivičnu prijavu protiv člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika zbog, kako je naveo, opstruiranja donošenja odluke za korištenje helikoptera Oružanih snaga BiH za gašenje požara na području te općine.

Kako je u izjavi za N1 kazao načelnik Općine Jablanica, prijava je danas potpisana zbog opstrukcija u vezi požara koji bjesne u dijelovima Bosne i Hercegovine, uključujući i Jablanicu.

Stanje prirodne nesreće

- Proglasili smo stanje prirodne nesreće. Na naše apele nema nikakvih odgovora po pitanju mogućnosti angažmana helikoptera i po Krivičnom zakonu BiH podnesena je krivična prijava protiv člana Predsjedništva BiH - kazao je Šabanović.

Kako je naveo, kao običan čovjek, planinar i neko ko voli prirodu, ne može da gleda kako požari uništavaju sve pred sobom.

- To je, prije svega, imovina države Bosne i Hercegovine. Šume su imovina države. Još kad je neko omalovažava i ne poštuje zakone države, ne znam šta drugo da uradimo. Ako su helikopteri Oružanih snaga Bosne i Hercegovine spremni da gase požare po BiH, a neko ne želi da učestvuje u radu institucija Bosne i Hercegovine, mislim da nemamo drugog rješenja - naveo je načelnik Općine Jablanica Damir Šabanović.

Uslijed velikih šumskih požara koji su zahvatili područje Komadinovo vrelo – Plasa na području općine Jablanica od 11. augusta 2021. godine, te velike materijalne štete na šumskom zemljištu, biljnom i životinjskom svijetu, na prijedlog Općinskog štaba Civilne zaštite Općine Jablanica održanog danas, općinski načelnik je donio Odluku o proglašenju stanja prirodne nesreće na području općine Jablanica, uži lokalitet MZ Donja Jablanica i MZ Doljani.

Težak i neprohodan teren

U akciji gašenja požara na izuzetno teškom i neprohodnom terenu učestvuju vatrogasci Općine Jablanica, a u pomoć im je pristiglo 10 varogasaca iz Vatrogasne jedinice KS.

Članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva Jablanica, GSS Jablanica i planinari Jablanice se pripremaju da izađu na požarište.