Načelnik Prozor-Rame nabavlja službeni automobil od 132.800 KM

Jozo Ivančević
Općina Prozor-Rama raspisala je javnu nabavku za kupovinu novog putničkog automobila za potrebe ureda načelnika procijenjene vrijednosti 132.800 KM bez PDV-a.

 

Automobil, opisan kao “limuzina sedan” duga najmanje 4,9 metara, mora da bude crne boje, sa automatskim mjenjačem i motorom od najmanje 210 kilovata snage. Općina je prije tri godine kupila automobil od 76.000 KM, piše Detektor.

Kada se nabavka završi, ovo će postati najskuplji službeni putnički automobil kupljen u Bosni i Hercegovini u posljednje tri godine, prema podacima Baze službenih automobila.

Jozo Ivančević, načelnik Općine Prozor-Rama, smatra da je nabavka ovog automobila opravdana i da se “mora imati neka sigurnost na putu”.

“Ako imamo budžet i sredstva osigurana, u čemu je problem? Kako mislite da je skupo? Ako se nešto uzme evo za Općinu, to je odobreno na Općinskom vijeću, Vijeće je odobrilo. U čemu je problem? Radi Općina, radi mnoge projekte milionske, i sad vama bitno neko auto od stotinu i nešto tisuća maraka”, kaže Ivančević, koji je načelnik od 2008. godine.

Tender sa identičnim nazivom za kupovinu za ured načelnika proveden je 2017. godine. Tada je, prema podacima portala javnih nabavki, kupljeno vozilo za 76.000 KM. Prema podacima Baze službenih automobila Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH), kupovina službenih automobila se od početka pandemije značajno smanjila u odnosu na ranije godine.

“Šta je sporno? Šta sad pandemija i najbolje ne trebamo ništa ni jesti, ni živjeti? Mi radimo. Općina stvarno radi. Bori se, ima dobar standard, ima i dobar budžet. Prošle godine smo uložili 15 miliona maraka u infrastrukturu općine. Auto smo kupili, pa šta? Šta rade ministri? Kakva oni auta kupuju? Ne rade ništa a pljačkaju ovu državu”, kaže Ivančević.

Općina Prozor-Rama je tokom 2020. godine kupila vatrogasno vozilo za 50.000 KM i kombi za policijsku stanicu od 82.000 KM.
Ivančević kaže da nisu imali podršku kantona kada su kupovali ova vozila.

“Kupili smo i komunalnom Unimog vozilo, jedno od najsuvremenijih auta u Bosni i Hercegovini. A sad kad načelnik jedno auto treba za potrebe Općine, odmah je sad neko možda alarmirao i rekao da se načelnik razbacuje. Ne razbacuje se načelnik. Načelnik radi normalno i radi dobre stvari u našoj općini. Zar načelnik treba hodati bos i, ne daj Bože, da negdje sleti i pogine”, kaže Ivančević.

U tehničkim karakteristikama za nabavku ovog vozila, čija vrijednost s PDV-om iznosi više od 154.000 KM, navodi se i da, između ostalog, mora imati najmanje šest zračnih jastuka, LED svjetla, klima-uređaj sa četiri zone, multifunkcionalni kožni upravljač sa tri kraka, Bluetooth bežično punjenje i povezivanje telefona, prednja sjedišta elektropodesiva, grijana, vozačevo s memorijom, paljenje vozila bez ključa, te unutarnje LED ambijentalno osvjetljenje.

Rok za slanje ponuda na tender je 11. februar.