Nacionalni park Una: Deminiranjem do novih bisera turizma i sigurnosti stanovništva

.
Nacionalni park „Una“ uskoro će ljubiteljima prirode i planinarima ponuditi novu lokaciju za šetnju i rekreaciju. Naime, demineri federalne Civilne zaštite privode kraju deminiranje dijela prostora na potezu Račić – Ljutoč, na kojem se nalaze i dva vidikovca sa nesvakidašnjim pogledom na Unu i njene vodene bisere Dvoslap i Troslap...

Još jedan od adataka na deminiranju u Nacionalnom parku „Una“ privodi se kraju. Ovaj put radi se o lokaciji Ribića izvor. Tokom današnje posjete ovom lokalitetu, Alija Goretić, inače vođa deminerskog tima Civilne zaštite FBiH kazao je kako su na ovom dijelu tokom dosadašnjih aktivnosti sva pronađena NUS sigurno i po pravilima uklonjena.

 

Članovi deminerskog tima koji već drugu godinu izvršavaju svoje zadatke unutar Nacionalnog parka kažu da je ova destinacija posebna, jer ima dva vidikovca sa fantastičnim pogledom. Prema riječima našeg sagovornika to su jedna od ljepših mjesta i zasigurno će imati posjetu izletnika i turista.

 

Nacionalni Park Una na listi je prioriteta za deminiranje. Goretić kaže da tim radi na 35 istražnih zadataka unutar parka koje provode kako bi osigurali sigurnost tamošnjem stanovništvu, ali i posjetiocima obezbijedili siguran boravak izvan opasnosti od mina. To nam je potvrdila u razgovoru i Emina Štrkljević kazavši da imaju namjeru obogatiti ovu lokaciju brojnim sadržajima koji su važni u razvoju turističkih potencijala.

 

Una je nadaleko poznata po svojoj ljepoti, sedrama, slapovima, vodopadima, usjecima, okruženjem. Upravo su te prirodne ljepote naše najveće turističko blago koje moramo iskoristiti, kažu u Nacionalnom parku, najavljujući uskoro nove staze za šetnju i rekreaciju, te proširenje postojeće turističke ponude.