Naftni embargo EU-a: Iznimka za naftovode je na pomolu

sa

U igri pokera o šestom paketu sankcija EU-a, a time i o prethodno kontroverznom naftnom embargu, dolazi do kompromisa uoči posebnog summita u Bruxellesu – a to očito u početku predviđa zaustavljanje isporuke nafte brodovima. “Ideja je podijeliti embargo na naftu na naftovode i zalihe koje dolaze morskim putem”, citira Reuters riječi dužnosnika EU-a. “Naftovod bi bio suspendiran na neko vrijeme kako bi se organizirala zamjena.”

Kritiku dugog procesa donošenja odluka uputio je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski. Svaki dan zemlje EU-a plaćaju milijardu eura za plin i naftu te tako financiraju ratne napore Kremlja, rekao je Zelenski jučer u videoporuci: “Pritisak na Rusiju je doslovno pitanje spašavanja života. Svaki dan oklijevanja, slabosti, raznih sporova znači da će više Ukrajinaca biti ubijeno.”

Ruske oružane snage su nedavno napravile najjači napredak u posljednjih nekoliko tjedana na ratnim poprištima u istočnoj Ukrajini. Prema vlastitim izjavama, proruski separatisti preuzeli su kontrolu nad strateški važnim gradom Lymanom.

I u Sjevernom Donjecku situacija za ukrajinske vojnike postaje sve teža. Prema riječima guvernera pokrajine Lugansk, Serhiya Gajdaja, ruske jedinice su ušle u grad. Prema tome, ukrajinski vojnici imaju dovoljno snage i sredstava za obranu. “Ipak, moguće je da ćemo se morati povući kako se ne bismo morali predati.”