Naftni putevi BiH: Dobijamo je iz Rusije, ali sve prerađujemo u zemljama regije

sa

U protekla dva mjeseca cijene goriva u Bosni i Hercegovini dosegle su svoje historijske maksimume, prelazeći na nekim pumpama i iznos od 3,50 KM/l za dizel. Trenutno se cijene dizela kreću između 3,01 KM/l do 3,26 KM/l.

Visoke cijene goriva u proteklim mjesecima zadaju glavobolju građanima Bosne i Hercegovine. Incijativa da se ukidanjem akciza djeluje na snižavanje cijena je propala ili formalno rečeno usmjerena na odlučivanje po "normalnoj" proceduri koja može trajati mjesecima.

Sva količina nafte koja dolazi u Bosnu i Hercegovinu je sirova nafta porijeklom iz Rusije, tzv. Ural nafta. Kako u Bosni i Hercegovini ne postoji aktivna rafinerija nafte, u potpunosti smo ovisni o preradi nafte u Mađarskoj, Hrvatskoj i Srbiji te kupovini u Sloveniji koja ne posjeduje rafineriju ali vrši trgovinu naftom.

Zanimljivo je kako je rat u Ukrajini djelovao na cijenu nafte tipa Ural. Naime, uobičajna je nafta Ural bila par dolara jeftinija od nafte tipa Brent (nafta iz Sjevernog mora). Međutim, nedugo nakon što je počeka ruska agresija na Ukrajinu i ruska nafta postala sve manje poželjna ta razlika je narasla na oko 35 dolara po barelu. Tako je naprimjer 18. aprila 2022. godine cijena Brent nafte bila oko 109 dolara po barelu, a Ural oko 71 dolara po barelu.