Šarović: Najava novog dogovora znači i najavu Dejtona 2 što je direktno igranje sa sudbinom RS

.

Izjava člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika nakon zajedničkog sastanka sa predsjednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoanom, da Dejtonski mirovni sporazum praktično ne postoji i da je potreban "novi dogovor" je netačna ali i izrazito opasna, istaknuo je predsjednik SDS Mirko Šarović.

Plasiranje ove izjave sada, u ovom trenutku, kaže Šarović “nije slučajno i predstavlja jednu od najvećih prijetnji po Republiku Srpsku”.

-Najava novog dogovora znači i najavu Dejtona 2 što je direktno igranje sa sudbinom Republike Srpske - naglasio je predsjednik SDS-a.

Šarović je istakao da je “to raskrsnica i tačka u kojoj se sa Dodikom u potpunosti razilazimo i u tu avanturu i neizvjesnost nikada nećemo ići”.

-Razgovarati možemo jedino oko najboljeg odgovora na nametnutu Inckovu odluku ali oko raspakivanja Dejtona nikako ne možemo jer je to potpuno neprihvatljiva opcija za Republiku Srpsku - kazao je Šarović.

On je ponovio da je “najgora moguća stvar u koju Republika Srpska može biti uvučena, uz to i uz nepotrebno Dodikovo pozivanje da se u posredovanje uključi Turska, je taj nekakav fantomski novi dogovor ili novi mirovni sporazum za BiH, gdje je od gotovog pravimo veresiju i bacamo sve do sada stečeno”.

-Da li je upravo zbog ove najave i avanture u koju se upušta član Predsjedništva BiH i išao u Sarajevo na sastanak?! Sada izgleda da je to bila namjera ali za SDS ovakav put je potpuno neprihvatljiv - zaključio je Šarović.