Najavljen prvi snijeg, obilne padavine mogle bi prouzrokovati poplave!

.
Iako za BiH nema upozorenja da bi obilne padavine mogle prouzrokovati poplave, vođeni dosadašnjim iskustvom takva mogućnost nije isključena. Posebno, nakon današnjeg upozorenja izdatog za Hrvatsku

 

U Bosni i Hercegovini danas će biti pretežno sunčano vrijeme, najavio je Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ).

Vjetar prijepodne će biti slab. U drugom dijelu dana umjereno jako jugo. Povremeno će biti jačih udara vjetra na području Krajine i sjeveru Bosne.

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između osam i 14 stepeni Celzijusovih, na jugu zemlje do 18. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 26 i 32 stepena.

U Sarajevu pretežno sunčano vrijeme. Najniža jutarnja temperatura zraka oko 10 stepen, a najviša dnevna temperatura zraka oko 28 stepeni.

četvrtak većinom umjereno, prolazno i pretežno oblačno vrijeme. U noći na petak pljuskovi i grmljavina se očekuju na području Hercegovine i jugozapadne Bosne. Vjetar umjerene jačine, u Bosni povremeno sa jakim udarima, južnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 13 i 19 stepeni. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 25 i 31.

petak u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno i nestabilno vrijeme sa pljuskovima i grmljavinom. Izgledno je lokalno i jače nevrijeme. Vjetar slab do umjerene jačine južnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 13 i 18 stepeni. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 24 i 29.

subotu će biti oblačno vrijeme sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Vjetar slab do umjerene jačine većinom južnog smjera. U drugoj polovini dana vjetar postepeno mijenja smjer na sjever. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 11 i 15 stepeni, na jugu zemlje do 18. Najviša dnevna temperatura zraka između 15 i 20 stepeni, na jugu zemlje do 26.

Za dane vikenda meteorolog Nedim Sladić najavljuje i mogući snijeg na vrhovima Bjelašnice. Prema njegovim prognozama, u BiH se očekuju i obilne padavine.

Iako za BiH nema upozorenja da bi obilne padavine mogle prouzrokovati poplave, vođeni dosadašnjim iskustvom takva mogućnost nije isključena. Posebno, nakon današnjeg upozorenja izdatog za Hrvatsku.

UPOZORENJE ZA HRVATSKU

U četvrtak i petak će pritjecati vrlo nestabilan zrak bogat vlagom, a u mogućem scenariju stvaranja ciklone južno od Alpa kišovito bi bilo još i u subotu.

U takvoj situaciji, a prema trenutno dostupnim prognozama, ponovo treba biti spreman na ponegdje obilnu padavinu, osobito duž obale i krajevima uz Jadran, pri čemu će promjena vremena najprije zahvatiti zapad Hrvatske.

Vrlo je vjerovatno da će lokalno pasti i više od 100 mm kiše, moguće i u kratkom periodu u obliku intenzivnih pljuskova s grmljavinom ili olujnih nevremena, što može uzrokovati bujične i urbane poplave.