Najavljeni zajednički protesti zbog smrti Dženana i Davida

Muriz Memić, otac stradalog Dženana Memića, je u obraćanju Skupštini KS zatražio pomoć od zastupnika u utvrđivanju stvarnog uzroka smrti njegovog sina. Memić je ubjeđen da su Dženan i David Dragičević ubijeni. Najavio je protest koji će organizovati zajedno sa Davidovim ocem, Davorom.

Više od dvije godine traje borba Muriza Memića. Borba da se sazna istina šta se desilo njegovom sinu, koji je stradao pod još nerazjašnjenim okolnostima, iako se suđenje Ljubi i Bekriji Seferoviću za saobraćajnu nesreću privodi kraju. Porodica Memić od samog početka tvrdi da je Dženan 8. februara 2016. godine u Velikoj aleji napadnut.

Muriz Memić tvrdi da posjeduje dokaze da je njegov sin ubijen.

"MUP i Tužilaštvo su poturali dokaze. Rekli su da je saobraćajna nesreća, međutim doktor Mirsad Kulović je rekao da ne dolazi u obzir da je saobraćajna nesreća, nema mjesta kontakta, nema saobraćajne nesreće. Znači, ja imam sve dokaze 100 posto da je Dženan ubijen, hajmo reći 200 posto i ja ću to dokazati, ja nikad neću stati", rekao je.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo prvo je pokrenulo istragu o ubistvu, a kasnije o saobraćajnoj nesreći kao uzroku smrti. Mnoge su kontroverze u ovom slučaju, smatra novinarka novinske agencije "Patria", Amra Varatanović, koja od početka prati ovaj slučaj. Kaže kako je ovo je prvi slučaj da se u procesu suđenja za saobraćajnu nesreću promijenilo osam tužilaca .

"Zanimljivo je da je slučaj obilježilo i niz kontradiktornosti niz različitih izvještaja vještaka. Na zahtjev odbrane tri su ponovljena i po vještaku medicinske, saobraćajne i mašinske struke. Dakle, potpuno suprotno sa onim nalazima vještaka koje je angažovalo Tužilaštvo KS. Ovo je takođe jedan od rijetkih, ako ne i jedini slučaj gdje su Tužilaštvo KS i porodica žrtve na dvije različite strane. Bojim se da je ovaj slučaj, kako to porodica tvrdi, najveći slučaj korupcije u bh. sudstvu", kazala je Varatanović.

Muriz Memić kaže kako ga slučaj Davida Dragičevića u Banjaluci podsjeća na slučaj njegovog sina. Kaže kako on i Davor Dragičević dijele istu bol, bol za gubitkom djeteta.

"Meni su poturili saobraćajnu nesreću, a Dženan je ubijen. Za Davida su rekli da se utopio, međutim isto doktor Karan je rekao da imaju povrede na Davidu, otkud te povrede. Davor je na početku, ja sam daleko dogurao. Ali evo mi ćemo se danas čuti i mi ćemo se danas dogovoriti da napravimo zajedničke proteste", rekao je Muriz Memić.

Presuda Ljubi i Bekiriji Seferoviću trebala bi biti izrečena za dva mjeseca, ali Muriz Memić vjeruje kako će biti oslobođeni jer Tužilaštvo nije predočilo ni jedan valjan dokaz protiv njih. Muriz odustati neće. Kaže za pravdu će se i nakon više od dvije godine boriti istim intenzitetom.