Najbolji prirodne metode za upravljanje stresom

stres
Stres je neizbježan dio života, a trenutno, dok vlada pandemija koronavirusa, za mnoge ljude stres je neizbježan dio svakodnevice.

Ipak, stres je štetan i za mentalno i za fizičko zdravlje, stoga je važno da ga naučimo kontrolisati. Bavljenje fizičkim aktivnostima, kvalitetan san i pravilna ishrana su ključne za održavanje niskih razina stresa, ali postoje i druge metode.

1.Aromaterapija

Aromaterapija, u kojoj se koriste esencijalna ulja, je odlična za smirenje i opuštanje. Mnogo je bolja od koncentriranih ekstrakata koji se nalaze u prirodnim lijekovima, te se koristi kao terapija već hiljadama godina.

2.Čaj od kamilice

Odvojite samo 5 do 10 minuta kako biste uživali u toploj šoljici čaja od kamilice kako biste pospješili opuštanje prije spavanja. Kada se uzima u koncentriranim dozama, vjeruje se da kamilica proizvodi slične umirujuće efekte kakve imaju i sedativi.

3.Ulje od lavande

Poznata je po tome da izaziva stanje smirenosti, stoga se lavanda koristi kao esencijalno ulje. Dodaje se hrani, pićima ali i mnogim proizvodima za kozmetiku. Eterično ulje od lavande je odličan dodatak vodi za kupanje, te vam pomaže da umirite um i opustite mišiće.

4.Limun

Smanjite otkucaje srca uz pomoć limuna. Ova voćka se često koristi u kuhinji, a može biti izvanredna za smanjivanje stresa. Desetominutna seansa aromaterapije s limunom značajno vam može usporiti otkucaje srca.

5.Valerijana

Valerijana ili odoljen (Valeriana officinalis) biljni je sedativ i anksiolitik. Mnoge kliničke studije dokazale su povoljno djelovanje valerijane kao sedativa. U narodnoj medicini koristi se još od 15. stoljeća, a biljka je sinonim za prirodno sredstvo za smirenje jer ima snažno smirujuće djelovanje.