Najčešće riječi koje se mogu čuti na ulicama u BiH: “Kako je sve skupo”

.

Zbog kontinuiranog rasta cijena hrane, potrošači mijenjaju svoje navike kupovine, smanjujući količine, birajući robu slabije kvalitete i zaobilazeći brendove. Ova promjena potrošačkog ponašanja izaziva zabrinutost među građanima, koji strahuju kako će se ova situacija odraziti na njihove kućne budžete, bez obzira na trenutnu financijsku stabilnost.

U posljednjih nekoliko dana, najčešće riječi koje se mogu čuti na ulicama u Bosni i Hercegovini su “kako je sve skupo”, a to se uglavnom odnosi na cijene osnovnih životnih namirnica.

Zoran Petoš iz Udruženja za zaštitu potrošača “Don” ističe za Večernji da ljudi sve više gledaju na cijenu nego na kvalitetu proizvoda. Potrošači sada kupuju manje količine hrane za isti iznos novca kao prije, budući da rast plaća i penzija ne prati rast cijena. Ova situacija posebno je izražena u Republici Srpskoj, gdje je najniža plata 900 KM, ali se boji da bi ograničavanje cijena moglo rezultirati novim poskupljenjima u javnim poduzećima.

Građani su prisiljeni prilagođavati se, praveći popise, kupujući manje količine hrane i pribjegavajući zaduživanju kako bi pokrili sve troškove. Osim toga, primjećuje se trend zaduživanja kako bi se podmirili osnovni životni troškovi, a matematika prihoda i troškova postaje sve teža za izbalansirati.

Uz rastuće cijene hrane, potrošači također izražavaju zabrinutost zbog kvalitete proizvoda. Petoš ističe da postoje velike razlike u kvaliteti hrane u poređenju s europskim zemljama, a mnogi građani kupuju proizvode iz inozemstva jer su često jeftiniji i bolje kvalitete.

Dok se situacija s cijenama hrane nastavlja pogoršavati, potrošači u Bosni i Hercegovini suočavaju se s izazovima prilagodbe svojih životnih navika kako bi se nosili s financijskim pritiscima.