Najčudniji objekti u svemiru: Misteriozni radiosignali, nukelarna pasta...

ssf
Planeta Zemlja predstavlja mali dio neobičnih pojava koje se mogu uočiti kroz kosmos, a astronomi svakodnevno otkrivaju nova iznenađenja.

Ovo su neki od najneobičnijih objekata u svemiru.

Misteriozni radiosignali

Od 2007. godine istraživači primaju ultrajake i ultrasvijetle radiosignale u trajanju od samo nekoliko milisekundi. Ovi zagonetni bljeskovi nazvani su brzim rafalima (FRB).

Nedavno su naučnici uspjeli uhvatiti ponavljajući FRB, koji je bljesnuo šest puta zaredom, drugi takav signal koji je ikad viđen i
koji bi im mogao pomoći da razotkriju ovu misteriju.

Nuklearna pasta

Najjača supstanca u svemiru nastaje od ostataka zvijezde. Prema simulacijama protoni i neutroni u zgužvanoj ljusci zvijezde mogu biti podvrgnuti suludom gravitacijskom pritisku, koji ih stisne u jezičaste klupke materijala koji bi pukli, ali samo ako na njih primijenite 10 milijardi puta veću silu potrebnu da razbije čelik.

Prstenovi patuljaste planete Haumea

Patuljasta planeta Haumea koja kruži u Kajperovom pojasu izvan Neptuna vrlo je neobična. Čudnog je izduženog oblika, dva mjeseca i dan koji traje samo četiri sata, što ga čini najbrže vrtljivim velikim objektom u Sunčevom sistemu. Haumea 2017. godine postala je još misterioznija kada su je astronomi gledali kako prolazi ispred zvijezde i primijetili izuzetno tanke prstenove koji kruže oko nje, vjerovatno rezultat sudara negdje u dalekoj prošlosti.

Najbizarnija zvijezda

Kada je astronom Tabetha Boyajian s Univerziteta Louisiana s kolegama prvi put ugledao zvijezdu zvanu KIC 846285, bio je sretan. Objekat nazvan Tabby zvijezdom bi uranjao u sjaj u nepravilnim intervalima i neparnim vremenskim intervalima, ponekad i do 22 posto.

Postojale su različite teorije, uključujući mogućnost postojanja vanzemaljske megastrukture, ali u današnje vrijeme većina istraživača vjeruje da je zvijezda okružena abnormalnim prstenom prašine koji uzrokuje tamnjenje.

Neutrino

Pojedinačni visokoenergijski neutrino koji je pogodio Zemlju 22. septembra 2017. godine, nije sam po sebi bio toliko neobičan. Fizičari na IceCube Neutrino opservatoriju na Antarktiku najmanje jednom mjesečno vide neutrine sličnog nivoa energije.

Međutim, ovaj je bio poseban jer je prvi stigao s dovoljno podataka o svom porijeklu da astronomi mogu usmjeriti teleskope u smjeru iz kojeg je došao.