Najduži post tokom mjeseca ramazana trajat će skoro 22 sata!

Bliži se muslimanski mjesec ramazan u kojem vjernici poste od ranog jutra, zore, do zalaska sunca. Ipak, kao i svake godine i ovaj put u pojedinim dijelovima svijeta vjernici će postiti znatno duže od nekih na drugom kraju svijeta. Tako će, na primjer, post vjernika u švedskom gradu Kiruni trajati između 20 i 22 sata.

Muslimani koji žive u Kiruni prvog dana mjeseca ramazana postit će 19 sati i 53 minute, odnosno posljednjeg dana, 21 sat i 58 minuta.

Slična dužina posta očekuje i muslimane koji žive u norveškom Tromsu. Oni će prvog dana postiti 19 sati i 50 minuta, odnosno posljednjeg dana ramazana 21 sat i 59 minuta.

Nešto kraći post imat će muslimani u Reykjaviku, na Islandu koji će prvog dana postiti 19 sati i 11 minuta, odnosno posljednjeg dana mjeseca ramazana ove godine 21 sat i 48 minuta.

”Ove godine ramazan se podudara s sredinom mjeseca maja zbog čega će muslimani u Stockholmu, u Švedskoj, Helsinkiju u Finskoj i Kopenhagenu u Danaskoj na početku postiti oko 19 sati. Prema kraju ramazana, dužina posta iznosit će i do 22 sata“, pojasnio je Cihat Kullay, imam džamije Fittja Ulu, u Stockholmu.

Tahir Akan, predsjednik Islamske federacije u Švedskoj izjavio je kako su sa 52 udruženja pri Federaciji spremni za predstojeći ramazan.

Prema njegovim riječima, post u zemljama na sjeveru Evrope traje dugo, ali temperature zraka nisu tako visoke zbog čega će biti lakše postiti.