Najmasovnija biciklijada u Bosni i Hercegovini

U Tuzli danas praznik za bicikliste. Više od četiri hiljade učesnika vozilo je na Osmoj tuzlanskoj biciklijadi. Ovo je najmasovniji događaj ovog tipa u Bosni i Hercegovini, koji promoviše zdrav život, biciklizam kao sport, ali i podsjeća na nezavidan položaj biciklista kao učesnika u saobraćaju.

Najmlađi učesnik biciklijade mirno spava dok ga otac vozi. Oni malo stariji, vozili su samostalno ili uz pomoć roditelja, prenosi N1.

"Roditelji su me naučili voziti biciklo i uopšte nije naporno", kaže Lara Lukanović.

"Treći sam razred, a u drugom sam dobio ovo biciklo sa šest brzina i super ga sada vozim", dodaje Sanjin Glavaš.

"Sviđa mi se kako idemo na biciklijadu", priča Amina Degermendžić.

Pedale su danas okretale sve generacije. Posebno mladi koji ih je bilo značaj broj.

"Meni je to dobro. Volim se voziti na cesti. Posebno volim brdo", otkriva Arslan Pezić.

"Naše staze stvarno nisu prilagođene ni biciklima ni rošulama. Trebaju se staze malo popravit",smatra Amila Spahić.

"Vozim često bicklo. Koristan mi je ako trebam do nekih mjesta da brže dođem. Samo za brži transport", tvrdi Dado Mulaosmanović.

Biciklisti iz cijele Bosne i Hercegovine podsjetili su danas su da su problemi i za profesionalni i za rekreativni biciklizam svugdje isti i da je danas teško biti biciklista na našim saobraćajnicama.

"Ne čuvaju baš ti automobili bicikliste. Nemaju tog osjećaja kao što je to vani. Ako stanete na cestu, zebru, stop, stani. Znači, dijeto malo od pet godina. Nemaju naši obzira. Ali , eto, čuvamo se", ističe Amra Degermendžić, Olovo.

"Znaju dobro da smo ravnopravni učesnici u saobraćaju sa njima. Međutim, oni iz nas sviraju, pored nas. Šleperi se križaju pored nas, tiskaju nas u kanale. Dolazi nekada do konflikta i svađe. Na zapadu je to drugačije. Uređenije i sređenije", navodi Huso Avdić, Kalesija.

"Nikako apsolutno. Oduzimanje prvenstva. Užas znači", dodaje Lejla Pezić, Tuzla.

Tuzlanska biciklijada posebna je šansa za slijepe i slabovidne osobe koja voze uz pomoć prijatelja na tandem biciklima. Prošle godine po prvi put su učestvovali i dali podstrek i drugima da se okušaju u ovom sportu.

"Bilo je odlično iskustvo. Malo neobično, malo je bilo straha, ali mi je drago da smo potakli i druge naše slijepe članove da učestvuju ove godine na biciklijadi", poručuje Tima Musić.

"Sada smo u pojačanju jednom. Imamo danas dva tandem bicikla. Tu su naši prijatelji Šejla i Ervin. Tima i ja smo već uigran tim", kaže Lejla Softić.

"Dobili smo tandem bicikla od Centra za slijepu i slabovidnu djecu iz Sarajeva uz podršku Mbike i mnogo im se zahvaljujemo i jednim i drugima", ističe Ervin Ćosić.

Biciklizam je jedan od najzdravijih sportova koji u Tuzli ima značaj broj pobornika što pokazuje i sve veći broj učesnika na biciklijadi.

"Stalno smo u prirodi, stalno okrećemo pedale, nemamo opterećenje na zglobove i to je jedan od bitnih razloga zašto je biciklo najzdravije i najkorisnije prevozno sredstvo", pojašnjava Mirsad Jusić, Biciklistički klub Tuzla.

Biciklisti se nadaju da će dobiti biciklističku stazu da ne voze više, kako kažu, samo po brdima jer u gradu nisu sigurni. I da ovo ne bude jedini dan kad slobodno voze tuzlanskim ulicama.