Najmasovniji ženski pokret AFŽ osnovan na današnji dan u Bosanskom Petrovcu

Na današnji dan, 6. decembra 1942. godine, u Bosanskom Petrovcu je na Prvoj zemaljskoj konferenciji žena osnovan Antifašistički front žena (AFŽ). Bio je to najmasovniji ženski pokret na našim prostorima, a činili su ga AFŽ odbori širom bivše Jugoslavije: u BiH, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Makedoniji, Sloveniji, Srbiji, Vojvodini i Kosovu.

Pozdravni govor na Prvoj zemaljskoj konferenciji žena održao je zapovjednik Narodnooslobodilačke vojske i partizanskih odreda Jugoslavije, Josip Broz Tito. Na toj konferenciji sudjelovalo je 166 delegatkinja iz svih krajeva Jugoslavije, osim iz Makedonije, koje se nisu mogle pojaviti zbog udaljenosti i vojnosigurnosnih razloga. Tada je utemeljena Antifašistička fronta žena s ciljem mobilizacije žena zbog pomaganja jedinicama NOV-a, pomaganja tijelima partizanskih vlasti, sudjelovanja u oružanim i diverzantskim akcijama, te zbog razvijanja tzv. bratstva i jedinstva među ženama.

AFŽ je doprinosio borbi protiv fašizma, ravnopravnosti žena i emancipaciji jugoslovenskog društva. Njegove su članice učestvovale u Narodnooslobodilačkoj borbi, a nakon rata su doprinosile ponovnoj izgradnji zemlje, djelujući u oblastima prosvjete i kulture, te organizirajući masovne akcije opismenjavanja stanovništva.

Image

AFŽ je imala značajnu ulogu u Drugome svjetskom ratu. U NOVJ je, na razne načine, sudjelovalo oko 2 000 000 žena. U vojnim jedinicama bilo je 110 000 žena. Za vrijeme rata 2 000 žena je postalo časnicama. Odbori AFŽ-a su sakupljali odjeću za NOV, brinuli se o djeci, ranjenim vojnicima, frontovke su radile kao bolničarke, te obavljale poljoprivredne poslove.

Od 305 000 poginulih boraca 25 000 su bile žene, a od 405 000 ranjenih 40 000 bile su žene.

AFŽ je (samo)ukinut u septembru 1953. godine u Beogradu. 

Danas, na 76. godišnjicu od osnivanja AFŽ-a, prisjećamo se hrabrih žena bivše Jugoslavije koje su učešćem u AFŽ-u doprinosile ravnopravnosti spolova i osvajale javne prostore za žene i njihovo djelovanje.

Image