Najuznemirujuća stranica na internetu: Može pronaći svaku vašu sliku koja postoji, neki je zovu "progoniteljevim snom"

.
Stranica koja podiže brojna pitanja

 

Gdje god pogledate u svijetu tehnologije, umjetna inteligencija se razvija - i ponekad s prilično zastrašujućim rezultatima.

Chatbotovi kažu da žele pristup nuklearnim kodovima i pokušavaju uvjeriti ljude koji razgovaraju s njima da raskinu sa svojim partnerima tvrdeći da se zapravo ne vole.

Jedan tip je uspio generirati AI kopiju vlastitog glasa i pokazao kako se može koristiti za provalu u njegov bankovni račun sa samo najosnovnijim ličnim podacima.

Zatim, naravno, tu je i briga o tome kakve će poslove AI ukrasti ljudima, a u našoj potrazi za tim da li možemo nešto učiniti ili ne, uvijek pomaže da zastanemo i razmislimo da li bismo zapravo trebali.

U osnovi, svi moramo biti malo sličniji liku Jeffa Goldbluma u Jurassic Park, piše unilad.com.

Imajući to na umu, stranica za pretragu slika koja koristi AI je proglašena ‘najuznemirujućom AI web lokacijom na internetu‘, a to je mjesto koje se zove PimEyes.

Osnovna premisa je da sajtu date svoju fotografiju i on pretražuje internet da identifikuje sve druge vaše slike koje su na mreži, tako da u teoriji možete vidjeti sva mjesta na internetu na kojima postoje vaše slike.

Neki misle da bi to mogao biti odličan alat za kontrolu upotrebe vlastitog imidža na internetu, dok drugi kažu da bi to bio ‘progoniteljev san‘.

Jedna osoba je rekla da je stranica ‘uznemirujuća, ali i izuzetno vrijedna‘ i pohvalila je što je ‘pronašao ko je koristio moje lice bez mog pristanka‘ kako bi mogli naložiti web stranicama da uklone slike.

Drugi su se složili da bi ovo zapravo bio dobrodošao i koristan način korištenja sajta, dok je neko drugi rekao da je postavio sliku sebe kao devetogodišnjaka i da sajt tačno identifikuje slike sebe kao odrasle osobe.

Sugerirali su da bi to moglo biti vrlo korisno sa ‘izvještajima o nestaloj djeci‘, ali ljudi su otkrili da ova tehnologija također funkcionira i obrnuto.

Drugi je rekao da je postavila nedavnu svoju sliku i PimEyes je prepoznao njenu sliku na internetu kada je imala 10 godina.

PimEyes dopušta ljudima da odustanu od pojavljivanja u pretraživanjima ljudi, ali žele skeniranje vaše lične karte ili pasoša kako bi potvrdili da to radite vi.