Najveća pljačka u historiji Hrvatske: Zatražena ostavke cijele Vlade

ina

Poslije otkrivanja najveće pljačke u istoriji Hrvatske, danas su se sastali Nadzorni odbor kompanije INA, ali i odvojeno stranke vladajuće koalicije, koji su raspravljali o istoj temi. 

Opozicione stranke tražile su ostavku i članova Nadzornog odbora i Uprave INA, kao i cijele Vlade Hrvatske.

Povod je akcija USKOK-a i policije, u kojoj su u subotu privedeni direktor u INA Damir Škugor, predsjednik Hrvatske advokatske komore (HOK) Josip Šurjak, njegov poslovni partner Goran Husić, s kojim je suvlasnik kompanije "OMS upravljanje", Škugorov otac Dane, kao i predsjednica Uprave firme "Plinara istočne Slavonije" Marija Ratkić.

Damir Škugor je dosad javnosti bio relativno nepoznat.

Škugor je član vladajućeg HDZ-a, iako su, kako prenosi zagrebačka N1 TV, iz stranke tvrdili da im je nepoznat. Iz HDZ-a su tvrdili takođe da se premijer Andrej Plenković ne poznaje sa Škugorom iako su, navodi se, iz Vlade zaboravili da spomenu da su premijer Plenković i uhapšeni Josip Šurjak blisko sarađivali u studentskim danima.

A onda je, prenosi ova TV, u medijima objavljena fotografija Plenkovića i Škugora, pa se, kažu, tako informacija iz Vlade da se ne poznaju pokazala pogrešnom.

Alarm za akciju USKOK-a i policije upalile su banke, koje su detektovale sumnjive račune, koji su potom blokirani sa dosad najvećim iznosom u hrvatskoj istoriji od čak 813 miliona kuna (jedan evro vrijedi oko 7,5 kuna). USKOK, međutim, procenjuje da je šteta počinjena malverzacijama gasom još veća.

Vanrednu sjednicu Nadzornog odbora su tražili MOL i ministar privrede i održivog razvoja Davor Filipović, a premijer Andrej Plenković u Banske dvore pozvao je i hrvatske članove Nadzornog odbora, da se vidi, kako se navodi, koja će strategija biti i koji će se odgovori tražiti da bi se ustanovilo čiji je ovo bio propust. Nakon maratonskog sastanka, međutim, nije bilo izjava za javnost.

Danas popodne je održan i koalicijski sastanak, gdje su partneri iz vladajuće koalicije raspravljaju o aferi INA.

Julije Domac, posebni savjetnik predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića za klimu i energiju, rekao je da ovakve dimenzije ovakve jedne pljačke svakog normalnog mogu iznenaditi.

"Ovo nije pljačka stoljeća, pljačka stoljeća je INA cijela, još veći novac krije se u naftnom biznisu, gdje je Hrvatska izgubila cijeli pregled situacije. Možda je u bizarnom izričaju dobro da se ovakva kriza dogodila, da se stvari počnu rješavati", rekao je Domac.

Konsultant za komunikacije i informatički forenzičar Marko Rakar izjavio je da bi bio nevjerovatno bijesan na Nadzorni odbor i Upravu da je vlasnik INA, a posebno, kako kaže, na one koje bi lično imenovao.

"Ako nisu primijetili potencijalnu štetu od milijardu kuna, onda zaslužuju ostavku. A sad Vlada uopšte ne izražava zabrinutost niti ljutnju. A sad šef Nadzornog odbora kaže da niko ne zna kako INA funkcioniše", rekao je Rakar za zagrebačku N1 TV.

Ulog 20.000 kuna, dobit 9,5 miliona

U medijima se pojavila i priča o Radi Škugor, majci Damira Škugora, koja je bila na čelu firme osnovane sa 20.000 kuna uloga, koja je bez zaposlenih ostvarila čistu dobit od 9,5 miliona kuna. Firma je nakon toga ugašena. Spomenutu zaradu od 9,5 miliona kuna Rada Škugor je kao jedina osnivačica firme, naravno, zadržala za sebe.