Najviše kandidatura za Kavazovića, među kandidatima Smajić, Dedović i Zukorlić

Sjednice izbornih tijela za evidentiranje kandidata za izbor reisu-l-uleme Islamske zajednice (IZ) u BIH s područja muftijstava u Sarajevu, Mostaru i Banjoj Luci održane su danas.

Kako portalu Radiosarajevo.ba potvrđeno iz više izvora, sa područja Muftijstva sarajevskog za poglavara IZBiH su predloženi aktueleni reisu-l-ulema dr. Husein ef. Kavazović, doskorašnji zamjenik reisu-l-uleme Husein ef. Smajić, te muftija mostarski Salem ef. Dedović.

Kontinuitet djelovanja

Identične prijedloge imalo je u Muftijstvo mostarsko.

„Ovim kandidaturama danas smo iskazali punu podršku kontinuitetu djelovanja Islamske zajednice, ali i iskazali ambiciju da u budućnosti imamo reisu-l-ulemu s našeg područja“, kazao je Damir Sadović, ugledni advokat i najstariji sabornik koji je i predsjedavao sjednicom.

U uvodnom obraćanju muftija Dedović je čestitao prisutnima što će imati čast i pravo da učestvuju u izboru vrhovnog muftije Islamske zajednice.

„Cijenim da je ovo danas skup najodgovornijih ljudi u našoj zajednici na području našeg Muftijstva, koji su dobili legitimitet birača da učestvuju u odgovornom i časnom procesu izbora reisu-l-uleme“, istakao je muftija.

U Muftijstvu banjalučkom održane su, također, konsultacije na nivou izbornog tijela za predstojeće izbore za reisu-l-ulemu sa područja ovog izbornog okruga.

Članovi izbornog tijela su se svaki pojedinačno izjasnili, te jednoglasno donijeli odluku da za kandidata za izbor reisu-l-uleme kandidiraju dr. Husein-ef. Kavazovića, aktulenog reisu-l-ulemu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

U Zenici je organiziran prvi sastanak izbornog tijela koje bira reisu-l-ulemu izbornog okruga Zenica. Nakon obavljenih konsultacija i diskusije članova izbornog tijela, odlučeno je da kao kandidat za reisu-l-ulemu izbornog okruga Zenica bude predložen dr. Husein ef. Kavazović.

Muftija Dizdarević kazao je za naš portal da reis Kavazović svojim uglednom i na Istoku i na Zapadu, kao i dosadašnjim vođenjem Islamske zajednice zaslužuje da nastavi obavljati dužnost poglavara IZBiH.

Muftija goraždanski Remzija ef. Pitić nam je, također, potvrdio da je na zasjedanju u Rogatici jednoglasno odlučeno da reis Kavazović bude jedini kandidat sa područja tog muftijstva.

Muftija Pitić je za Radiosarajevo.ba istakao kako je u konstruktivnoj raspravi zaključeno da dr. Husein ef. Kavazović treba i dalje nastaviti da vodi zajednicu.

Rasprava u Krajini

Identično su odlučili i u Mufijstvu bihaćkom, ali nakon, po svemu sudeći, široke rasprave.

Njihov prijedlog je, također, na kraju bio aktuelni reis Kavazović. Međutim, četvorica članova izbornog tijela, kako saznajemo, izdvojili su svoje mišljenje, smatrajući da, pored Kavazovića, trebaju biti predloženi i Muamer ef. Zukorlić i još nekoliko kandidata.

Ovo je za naš portal potvrdo hafiz Mehmed ef. Kudić, muftija bihaćki, naglasivši da je opredjeljenje za reisa Kavazovića bilo nepodijeljeno, ali da jest dio članova tražio dodatne kandidate.

Konsultacije u vezi s evidentiranjem kandidata za reisu-l-ulemu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini održane su ranije i u Tuzli, muftijstvu koje je ranije vodio ef. Kavzović.

Konsultacijama su prisustvovali muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović, sabornici sa područja Muftiluka tuzlanskog, direktori ustanova Islamske zajednice, te glavni imami i predsjednici izvršnih odbora medžlisa.

Na osnovu zajedničkog stava, kao kandidat za reisu-l-ulemu izbornog okruga Tuzle predložen je dr. Husein-ef. Kavazović.

Doprinos Zajednici

Učesnici konsultacija su, između ostalog, istakli da je Husein-ef. Kavazović obavljajući dužnost reisu-l-uleme u proteklih sedam godina iznimno predano i odlučno radio na reformi organizacije i djelovanja Islamske zajednice, čiji su rezultati vidljivi na svim njenim nivoima.

Dodali su da je Islamska zajednica je u ovom periodu učinila i značajan iskorak u sistemskoj i kontinuiranoj brizi o povratničkim džematima.

Svojim mudrim i odmjerenim pristupom dr. Husein-ef. Kavazović je istrajno radio na izgradnji dobrog ugleda Zajednice u zemlji i svijetu i podsticao razvoj svih njenih potencijala kako bi u svojoj misiji bila što uspješnija, poručeno je iz Tuzle.

Podsjetimo, Mešihat i Sabor Islamske zajednice (IZ) u Srbiji su proteklog vikenda na odvojenim sjednicama jednoglasno za funkciju vrhovnog poglavara IZ-a u Bosni i Hercegovini predložili dr. Huseina ef. Kavazovića, ali i Muamera Zukorlića, nekadašnjeg sandžačkog muftiju i poslanika u Skupštini Srbije, koji je potvrdio spremnost da prihvati kandidaturu.