Naklonost prema Uni: Ministrica Đapo na Dan planete podsjetila na potencijal ove rijeke

.
Obilježavanjem Dana planete zemlje u Bihaću još jednom se potvrdilo da NP Una ima veliku podršku za razvoj

 

Nacionalni park Una iz godine u godinu napreduje u razvoju infrastrukture i kapaciteta, konstantno podiže broj turističkih posjeta i, što je posebno važno, implementira naučne projekte. Istraživanje, inventarizacija i kartiranje gljiva Nacionalnog parka Una je najnoviji projekt koji je prihvatio Fond za zaštitu okoliša FBiH i obezbijedio sredstva za realizaciju. Odmah je formiran terenski tim od 15 gljivara, studenata Univerziteta u Bihaću, mlađih zainteresiranih istraživača i suradnika JP NP Una.

Gradonačelnik Šuhret Fazlić je zadovoljan planom realizacije infrastrukturnih projekata u NP Una uključujući i asfaltiranja

U petak je Nacionalni park posjetila federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo, koja je kroz cijeli mandat pokazivala naklonost prema Uni.

- Dan planete Zemlje htjeli smo obilježiti u Bihaću. Razgovarali smo i sa gradonačelnikom Fazlićem o raznim projektima uzimajući u obzir da Bihać ima ogroman potencijal u oblasti turizma, istaknula je ministrica, koja je potpisala i zajednički plan provedbe projekta Nacionalnog parka Una i USAID-ovog Projekta razvoja održivog turizma u BiH.

Obaveza NP Una je da ima plan upravljanja posjetiteljima i uključivanja zajednice te aktivnosti vezane za podizanje svijesti o gospodarskoj i ekološkoj vrijednosti zaštićenih područja, kao i promicanje očuvanja i širenja zaštićenih područja. USAID je verifikovao Plan kako bi se suradnja formalizirala, kao i sporazum o suradnji s WWF Adria za nastavak zajedničkih napora u podršci NP Una u poboljšanju zaštite prirode i odgovornog turizma.