Nakon anonimnog pisma ljekara: KCUS povlači sve "Malina respiratore" iz upotrebe?

asd
Na sastanku jutros su predstavnici KCUS-a su potvrdili da je istinito drugo pismo i da je riječ o internoj komunikaciji

Javnost je proteklih dana je uznemirilo "anonimno pismo anesteziologa sa Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu". U drugom objavljenom pismu se između ostalog, navode zamjerke o efikasnosti tvz. "Malina respiratora". 

Nakon što su pisma objavljena u javnosti, jutros je održan sastanak sa direktoricom KCUS-a Sebijom Izetbegović i ministrom zdravstva Harisom Vranićem te premijerom Vlade KS Edinom Forto. Na ovom sastanku predstavnici KCUS-a su potvrdili da je istinito drugo pismo i da je riječ o internoj komunikaciji. 

Međutim, kako Klix.ba nezvanično saznaje pomenuti respiratori bi trebali biti povučeni iz upotrebe u liječenju pacijenata oboljelih od COVID-19.

Naime, kako se navodno navodi ova odluku je donio šef Klinike hirurških disciplina Nermira Granova nakon sastanka koji je održan u toj ustanovi i zamjerki koje anesteziolozi ističu u pismu.

Podsjećamo, u tom pismu 17 anesteziologa (15 žena i dva muškarca), kao problem broj jedan ističu problem u radu respiratora ACM812A, a riječ je o respiratorima koje je za FBiH u aprilu prošle godine nabavila firma "Srebrena malina".

Vlada KS danas je tražila da federalna inspekcija izvrši nadzor i korištenje te opreme, ali je uprava KCUS-a to odbila.

Podsjećamo, Federacija BiH je prošle godine za 10,5 miliona KM kupila 100 takvih respiratora.