Nakon apela majke iz Bosne, oglasio se Boris Johnson: Želim vidjeti djecu zaštićenu, ali to nije utjeha ožalošćenoj majci

boris
Majka mladića Svena Badžaka, koji je izboden na smrt na sjeverozapadu Londona, molila je premijera Borisa Johnsona za pomoć.


Jasna Badžak je na Twitteru objavila fotografiju svog sina jedinca s Borisom Johnsonom, bivšim kancelarom Georgeom Osborneom i bivšim premijerom Davidom Cameronom, moleći za pomoć.

 

  • Borise, ovo je moj jedini sin Sven s tobom i poznavao si ga dok je pomagao u tvojoj kampanji. Molim vas da mi neko pomogne nakon svega što sam učinio za vas! –  napisala je majka.

Rekla je da je njen sin izboden nožem bez razloga.

Boris Johnson rekao je da će “naravno” odgovoriti na molbu gospođe Badžak za pomoć.

Dodao je da su njegove misli s Jansom i njenom porodicom u žalosti zbog gubitka sina.

  • Mislim da je ono što se događa na ulicama naših gradova vrlo, vrlo tužno i želim vidjeti djecu zaštićenu –  kazao je Johnson.

Premijer je rekao da je zabrinut da bi mnoglo doći do porasta stope kriminala dok se zemlja oporavlja od zatvaranja zbog pandemije, te dodao da se “čine napori da se osigura oštar odgovor policije”, pišu britanski mediji.

Johnson je istakao da je postignut “određeni uspjeh” u osiguravanju da se mladi ljudi ne uključuju u kriminalne grupe.

  • To nije utjeha ožalošćenoj majci, ali činimo apsolutno sve što možemo da se borimo protiv tih bandi –  dodao je Johnson.

Podsjetimo, Sven Badžak (22) ubijen je, a njegov prijatelj bori se za život nakon što ih je u nedjelju oko 17.30 sati progonila i napala grupa u Kilburnu, naveli su iz Scotland Yarda.

On je jedan od dvojice muškaraca izbodenih nožem u nizu slučajeva koji su se desili u Londonu za samo 24 sata, kada je ranjeno najmanje 11 osoba.

Ovaj mladić, ambiciozni advokat, bio je na putu za Waitrose da kupi sok od naranče kad ga je grupa u Willesden Laneu postavila, rekla je njegova majka Jasna Badžak (49), inače iz Mostara.

Prebačen je u bolnicu gdje je kasnije i umro.

Jasna Badžak je istakla da ne može vjerovati šta se dogodilo njenom djetetu koje je bilo daleko od nasilja.

Svi su ga voljeli – kazala je.

Darren Jones, glavni inspektor iz Scotland Yarda, rekao je da u ovoj ranoj fazi vjeruju da su se Sven i njegov prijatelj umiješali u prepirku s grupom muškaraca.

  • Dok je ova grupa jurila par, Sven i njegov prijatelj razdvojili su se. Sven je pao na zemlju i napala ga je grupa. Njegov prijatelj je takođe napadnut, ali je uspio potražiti utočište u radnji – međutim, i dalje je teško povrijeđen u bolnici.

Naše misli su s obje porodice ovih žrtava koje u ovom trenutku trpe nezamislivu bol. Želim ih uvjeriti da ćemo ih podržavati tokom ove istrage i da će moj tim iskusnih oficira neumorno raditi na pronalaženju i hapšenju odgovornih za ovaj stravični napad”, kazao je Jones.

Glavni inspektor Guy Ellwood dodao je da će narednih dana tim područjem patrolirati još policajaca, te dodao da je ovo bio varvarski napad na javnom mjestu i da je zajednica s pravom biti šokirana.