Nakon lockdowna: Trgovci mame kupce velikim sniženjima

asd
Nakon šest tjedana lockdowna, maloprodajne trgovine spremaju se za otvaranje svojih vrata od ponedjeljka. Bilo je to teških šest tjedana za austrijske trgovce, a mnogi od njih ističu kako u svojim lagerima imaju veliki broj neprodane robe. Zimska sezona gotovo je na izmaku, pa mnogi očekuju velike popuste već od prvog dana otvaranja. Predsjednik za trgovinu pri Gospodarskoj komori Rainer Trefelik i prvi čovjek Udruge trgovaca Rainer Will očekuju “masovne popuste”.

Za predsjednika za trgovinu pri Gospodarskoj komori Rainer Trefelik otvaranje trgovina planirano za 8. veljače veliki je tračak nade za maloprodajnu industriju i sve trgovce u Austriji. On ističe da će mnogi trgovci moraju rasprodati dijelove svog asortimana koji im je ostao od sezone koja je na izmaku, a tu prije svega misli na trgovce tekstilom. Naglasio je i da se trgovci nadaju pozitivnim reakcijama jer trgovine nisu radile dugo, a cijene će biti vrlo primamljive za kupce.

Prvi čovjek Udruge trgovaca Rainer Will očekuje da će trgovci i dalje gubiti između 250 i 300 milijuna eura prodaje tjedno, jer će frekvencija kupaca biti znatno niža nego u pretkrizno vrijeme zbog higijenskih ograničenja, a dijelom zbog toga što je industrija ugostiteljstva u mirovanju. Will također očekuje popuste u narednim tjednima. “Cijene će padati jer su skladišta puna zimske i božićne robe, a novu proljetnu i ljetnu robu treba kupiti”, rekao je Will za Austrijski novinsku agenciju.

Od 25. siječnja u supermarketima i drogerijama postoji obveza nošenja zaštitnih FFP2 maski, a od 8. veljače to će se odnositi i na sve vrste trgovina. Uz to, propisani broj četvornih metara prodajnog prostora po kupcu od ponedjeljka će se povećati s 10 na 20 četvornih metara. Iznimka su supermarketi i lanci drogerija.