Nakon masakra u SAD: UN pozvao političare da izbjegavaju govor mržnje

Vlasti širom svijeta moraju izbjegavati poticanje govora mržnje prema manjinama, uključujući migrante i homoseksualce, upozorio je UN-ov ured za ljudska prava nakon posljednjih masovnih pucnjava u SAD.

Američki demokrati optužili su predsjednika Donalda Trumpa (Donalda Trumpa) za poticanje rasnih podjela nakon što je za vikend ubijeno 32 ljudi u Teksasu i Ohiu, a on im je odgovorio da osuđuje rasizam, netrpeljivost i bjelački šovinizam, prenosi Avaz.

Portaparol UN-ovog ureda za ljudska prava Robert Kolvil (Rupert Colville) pozdravio je Trampove izjave, no također je dodao da Visoka povjerenica za ljudska prava Mišel Bašele (Michelle Bachelet) podržava strožu kontrolu oružja.

- Nedvosmisleno osuđujemo rasizam, ksenofobiju i netoleranciju u svim njezinim oblicima, uključujući bjelački šovinizam - rekao je Kolvil.

Dodao je da pozivaju sve zemlje, uključujući SAD da učine pozitivne korake u suzbijanju diskriminacije.

- Zabrinuti smo da određene poruke ne samo da stigmatiziraju i dehumaniziraju manjine, migrante, izbjeglice, žene, pripadnike LGBT zajednice, nego također određene osobe i zajednice postavljaju kao ciljeve koji postaju ranjivi i podložni napadima, kazao je portparol podsjećajući na napade na sinagoge, džamije i noćni klub u SAD.

Tramp se založio za bolje provjere kupaca oružja, navodeći da iza masovne pucnjave stoji "mentalna bolest. Iako je psihičko zdravlje moglo biti faktor u nekim masovnim pucnjavama, nije, kako je kazao, bilo u svakoj.