Nakon najava premijera RS oglasilo se UG "Čuvari Ozrena i regije": Neće da može, Viškoviću dragi naš!

r
"Čuvari Ozrena i regije" još 2021. godine, nisu dozvolili firmi „Lykos Balkans Metals“ da vrši geološka istraživanja u općini Petrovo

Predsjednik Vlade RS Radovan Višković pompezno je objavio da će RS sa Mađarima valorizovati sva bogatstva RS na Ozrenu, Loparama, Jezeru, Mrkonjić Gradu, Rudom, Čajniču i okolini Zvornika. 

 

 

 

- Mi u RS ćemo morati donijeti odluku da idemo u eksploataciju mineranih sirovina, ali ni jednog momenta ne na štetu zagađenja okoline ili zdravlja naših ljudi - kazao je Višković.
 

- Neće da može Viškoviću naš dragi!. Tehnologija iskopavanja teških metala, litijuma nikla, posebno ne postoji, a da je ekološki prihvatljiva. Govorite o radnim mjestima, a ne govorite, koliko će se porodica iseliti. Rudnik u Loparama, uništio bi Semberiju, a svi znamo šta znači imati svoju hranu. Ne morate uništiti sve čega se dotaknete, pod geslom ljubavi prema RS- kaže se u saopćenju UG „Čuvari Ozrena i regije“, udruženja koje je 2001. godine burnim protestima spriječilo geološka istraživanja u Sočkovcu na Ozrenu, kada je firma „Lykos Balkans Metals“ pokupila svoju mehanizaciju sa započetih geooških radova na bakar, kobalt, nikl i druge metale.

Ovo udruženje je sa početka ove godine u Doboju, u prepunoj sali hotela „Park“ organiziralo veoma posjećenu Javnu tribinu, na kojoj su o štetnosti eksploataciju litijuma govorili eminentni stručnjaci iz Bograda, a kojoj su prisustvovala ekološka udruženja iz oba entiteta.

 

Foto : H.Čalić (Sa ranijih protesta)