Nakon prijedloga za smjenu Puzigaće, klub Hrvata potegao pitanje vitalnog nacionalnog interesa

Kod utvrđivanja dnevnog reda sjednice Doma naroda Parlamenta FBiH, nakon što je Klub Srba predložio da se danas raspravlja o smjeni potpredsjedavajućeg Doma Drage Puzigaće (SNSD), Klub Hrvata je potegao pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa.

Prema proceduri, ako se usvoji dnevni red s tačkom koja se odnosi na izglasavanje smjene Puzigaće to će pitanje biti izglasano prema proceduri koja se odnosi na vitalni nacionalni interes što znači da bi, ako se smjena usvoji, to pitanje išlo pred Ustavni sud FBiH na odlučivanje.

Zanimljivo je da je u ovom slučaju Klub Hrvata, koji čini mahom HDZBiH, potegao pitanje zaštite vitalnog interesa na smjenu srpskog delegata odnosno člana SNSD-a.

Puzigaća je prošle sedmice, zajedno sa predsjedavajućom Lidijom Bradarom (HDZ BiH), potpisao akt u kojem je naveo kako smatra da Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata u Parlamentu FBiH spada u pitanje vitalnog nacionalnog interesa.

Stranke SDA, SBB, SDP, DF i Naša stranka, koje su potegle pitanje smjene Puzigaće žele stvoriti pretpostavke da se odlukom Puzigaće i Bradare Zakon o izbornim jedinicima FBiH ne obori na samoj sjednici na kojoj se o njemu bude glasalo, jer je plan da se vanredna sjednica na kojoj bi se trebalo glasati o ovom zakonu, sazove već danas, i to odmah nakon redovne.